Matnyttiga tips om kryddor i vardagen

Ett trepack tacoblandning i skafferiet eller gamla glasburkar prydligt uppställda på kryddhyllan - är det kryddutbudet i ditt kök? Jouni Ekström, matlagningsfantast, vill att matintresserade ska vidga sina vyer och våga testa fler och annorlunda kryddor i sin matlagning.

Rosépeppar är inte samma frukt som svart- och vitpeppar, berättade Jouni Ekström.

Rosépeppar är inte samma frukt som svart- och vitpeppar, berättade Jouni Ekström.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2011-12-12 06:00

Jouni Ekström är en självlärd matlagningsfantast som gått från att använda de klassiska kryddorna som svartpeppar och salt till att inte vara rädd för att krydda sin mat med bockhornsklöver eller kryddtagetes.

- När man väl har vågat testa öppnar sig helt nya världar, säger han.

Anekdoter
Jouni Ekström höll föredrag för ett tiotal intresserade om hur man kan krydda sin vardag.

Julens kryddor var bland dem som Jouni Ekström berättade om. De flesta med intressanta anekdoter. Visste du till exempel att kryddnejlikan förr i världen var en av de mest dyrbara kryddorna? Nejlikorna förgylldes och bars som smycken.

100 000 blommor
Till det lilla saffranspaketet du använder för att baka lussebullar krävs 35 saffranskrokusar.

- För att framställa 1 kilo saffran krävs mellan 70 000 och 100 000 blommor. Saffran är dyrare än guld, säger Jouni Ekström.

Han gav även tips om vilka kryddor som passar i olika maträtter.

- Kanel är en krydda de flesta har en relation till. Varför inte sätta en kanelstång i en kopp kaffe eller en glöggmugg. Eller lägg i en halv kanelstång i grytan när du gör chili con carne. Ta upp stången innan du serverar. Det blir en mustig smak, det smakar inte kanel, säger han.

Starkare än socker
Jouni Ekström berättade intressanta detaljer även om kryddor vi använder året runt. Vanilj är exempelvis den enda orkidén som är en nyttoväxt. Den växer i lianer som kan bli cirka fem meter långa.

Förutom de kryddor som finns i nästintill vartenda kök informerade Jouni Ekström också om mer ovanliga sorter. Den som till exempel inte kan äta socker och vill hålla sig undan sötningsmedel kan använda stevia.

- Det smakar socker men påverkar inte blodsockernivåerna och är 300 gånger starkare än socker.

Blanda kryddor
Jouni Ekström lät de församlade smaka och lukta på hemmagjord curry.

- Curry är en kryddblandning som består av cirka 20 olika kryddor. Det smakar mycket mer än färdig curry i burk, säger han.

Han råder även den matlagningsintresserade att våga testa att göra egna kryddblandningar själv.

- Hitta på egna saker av sådant som är gott, gör inte så stora mängder åt gången.

FAKTA Kryddor/örter

Med kryddor menas: Bark, bär, frukt eller stam som förvaras och används i torkat skick.

Med örter menas: Delar av växter som används färska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om