Lyft trädgården med vatten

Porlande vatten skapar en lugnande oas i trädgården och enklare vattenarrangemang är i ropet."Det behöver inte vara så stort, men folk vill gärna höra porlandet", säger Annica Rönnqvist som driver Annicas handelsträdgård.

Med statyer kan vara en passande utsmyckning i trädgården.

Med statyer kan vara en passande utsmyckning i trädgården.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2015-05-06 05:00

Det finns olika former av vattenarrangemang. Det är enklare än att anlägga än en damm, men du får ändå njuta av att ha rinnande vatten i trädgården eller vid uteplatsen, förklarar Annica Rönnqvist.

– Ett vattenarrangemang kan du installera på fem minuter. Vissa vattenarrangemang låter mer än andra och tänk på det när du ska placera den så att ljudet inte överröstar och distraherar när ni sitter på uteplatsen och pratar, säger hon.

Arrangemangen kan dekoreras på olika sätt. Med blommor, djurdekorationer eller varför inte med en rökmaskin som slår sönder vattendropparna och bildar vattenånga. För inomhusbruk räcker det med en rökmaskin med tre munstycken men utomhus lämpar det sig bättre med fem munstycken.

– Annars blåser mycket av ångan bort, säger Annica Rönnqvist.

"Gräv större"

För den som i stället vill anlägga en trädgårdsdamm råder hon att gräva lite större än vad tanken var från början.

– När du har lagt dit duken och alla dekorationer så krymper dammen. Gräv lite djupare än vad du har tänkt så blir det bra, säger hon.

Utmaningen är att få till snygga kanter som smälter in i sin omgivning på ett naturligt sätt, förklarar hon. Hennes tips är att använda kantband som håller dammduken på plats.

Utöver det stilmässiga bör man fundera på hur lättåtkomlig man vill att dammen ska vara. De finns de som vill kunna doppa fötterna i vattnet.

– Men om man har små barn får man se till att de inte kan ramla ner i dammen, det bör man tänka på när man planerar för dammbygget.

Dukar lämpar sig bäst i vårt klimat då formpressade dammar riskerar att frysa upp ur marken och tänk även lite större när det kommer till duken, råder hon.

– Ta ungefär 0,8 meter extra på varje sida så du har duk att ta av.

I trädgårdsdammen passar dekorationer som näckrosor, fontäner, guldfiskar eller karpar, olika grässorter, iris och belysning. Omgivningen har också betydelse.

– Placera inte trädgårdsdammen intill stora träd, då slipper du att det faller ner löv i vattnet. Du kan ha träd i närheten, lite vandrande skugga är bra, men inte alldeles intill.

Rostigt

När det kommer till trädgårdsutsmyckning är det trendigt med rostiga föremål som krukor, statyer av olika slag och fat. Terrakottakrukorna är inne igen och dekorationer i form av ugglor finns kvar även i år.

Oavsett vad du vill smycka trädgården och uteplatsen med underlättar det att planera innan.

– Kör på en stil och försök att följa den röda tråden. Planera och skriv upp saker du tycker om innan du köper och börjar att arrangera. Ibland kan det enkla vara det som är snyggast, säger Annica Rönnqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om