Lösgående hästar ska locka fler elever

Trots minskat elevunderlag har Grans Naturbruksskola satsat nio miljoner kronor på en ny, supermodern hästanläggning med lösdrift.- Det är under en lågkonjunktur som det är rätt läge att satsa, säger Bo Wiberg, verksamhetschef.

Via en foderautomat får hästarna äta flera gånger per dygn. Både hö och kraftfoder.

Via en foderautomat får hästarna äta flera gånger per dygn. Både hö och kraftfoder.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2010-01-22 06:00
Som PT tidigare berättat så har Grans tappat en hel del elever, vilket lett till inkomstbortfall. I år ska 4,5 miljoner kronor sparas och mbl-förhandlingar pågår.
Bo Wiberg, verksamhetschef, menar dock att det är i en lågkonjunktur som det är rätt läge att satsa. Och att den nya anläggningen ligger helt rätt i tiden för att kunna möta en ökad elevtillströmning som en effekt av den nya gymnasieskolan 2011.
- Nio miljoner kronor är också en bråkdel av vad det skulle ha kostat om vi byggt på traditionellt sätt. Det här är en förhållandevis billig anläggning, säger Wiberg som menar att nybygget blir bättre både när det gäller djurhållningen och arbetsmiljön för personalen.
Tanken är också att lokalerna ska kunna hyras ut till kursverksamhet.
Först ut i landet
Grans Naturbruksskola är först ut bland naturbruksskolorna i landet att bygga en anläggning som bygger på lösdrift. I den nya anläggningen hålls hästarna inte inomhus i spiltor utan går lösa utomhus hela tiden med tillgång till ligghall och datorstyrda utfodringsautomater. Ett system som satts igång i dagarna.
Den nya hästanläggningen rymmer 18 hästar som bara tas in om de ska ridas eller skötas om på annat sätt. Intill finns också också undervisningslokaler för teori.
- Jag tror på det här, vi får gladare och friskare hästar och kan lära ut det här nya sättet att hålla häst till eleverna. Sedan tillkommer också ekonomiska fördelar och vi kan använda tiden smartare och utbilda eleverna istället för att ägna tid åt tunga arbetet som att köra ut foder och mocka, säger Kristina Alderheim, driftledare.
Hästarna fick flytta
I och med den nya anläggningen så räknar skolan med att spara in 1 000 timmars "mockningstid" per år. Inte lika mycket timanställd personal kommer att behövas.
I går jobbade eleverna för fullt med att flytta över hästarna från det gamla stallet till den nya lösdriftsanläggningen.
- Jag var lite skeptisk till en början, men nu känns det väldigt bra! Det blir en naturligare miljö för hästarna här, säger Sofie Häggkvist, Piteå, går sista året på hästinriktningen och tror att satsningen kan locka till sig fler elever.
Att lösdrift är det som gäller märks tydligt, redan 2001 byggde Grans Naturbrusskola om till lösdrift för sin kor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om