Med jämna mellanrum görs tillgänglighetsvandringar i olika områden i kommunen för att identifiera brister i miljön som förhindrar framkomligheten och tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar. Med på dessa vandringar är representanter från olika handikappföreningar, politiker och tjänstepersoner från kommunen.
När KTR, Kommunala tillgänglighetsrådet, sammanträdde i början av december presenterades en uppföljning av den tillgänglighetsvandring som gjordes i Öjebyn 2019. I protokollet från sammanträdet konstateras att det är en "sorglig läsning". Av 37 identifierade brister är hittills bara sex åtgärdade och två delvis åtgärdade.
Karin Sundberg från Piteå funktionsrätt Centrum menar att man måste ställa större krav på de olika förvaltningar som ansvarar för att uppdagade brister åtgärdas.
– Det känns som om det tar 25 år innan vissa saker åtgärdas. Det är svårt att få gehör, man måste tjata, tjata och tjata. Vi får svar att det saknas pengar men tänk om man nån gång kunde lägga pengar i budgeten för ökad tillgänglighet.
Föreningarna har tidigare ordnat vandringar speciellt för politiker i de olika nämnderna.
– Men det byts ju ut folk hela tiden så det kan vara dags igen. Jag tror inte folk förstår hur viktigt det är med ökad tillgänglighet förrän de själva fått prova att ta sig fram i rullstol eller med en bindel för ögonen.
Maria Eriksdotter, som sitter i KTR för Funktionsrätt Piteå, konstaterar att en del av de identifierade bristerna i Öjebyn är privata fastighetsägares ansvar.
– Dörren till Hanséns i Öjebyn, som hyr sina lokaler av Rawi, går till exempel inte att öppna automatiskt vilket gör att folk i rullstol eller med rullator har svårt att ta sig in.
Ett annat problem lite varstans i kommunen är handikapparkeringar som ofta är felplacerade eller för smala för att fylla sin funktion.
– Man plockade bort handikapplatserna på Rådhustorget och ersatte dem med två platser på Aronsgatan utanför Sparbanken. Men där är det så brant att om man försöker ta sig ur med rullstol riskerar man att hamna nere på Hamnplan.
Maria Eriksdotter tycker att det ofta inte blir rätt trots att föreningarna tillfrågas hur de vill ha det.
– Man får säga till gång på gång, till slut blir det rätt. Ibland.