Lagtillämpning säkerhetshot

Vid den länsgemensamma rättspsykiatrin i Öjebyn följs Socialstyrelsen regler för de intagnas mobil- och datoranvändande. Men chefsöverläkare Per-Axel Karlsson tycker lagen är fyrkantig och ett hot mot säkerhetstänkandet.

Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare rättspsyk i Öjebyn, tycker att den strikta tillämpningen av lagen om användande av mobiler och datorer på rättspsyk, är ett hot mot säkerheten. (Arkivbild)

Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare rättspsyk i Öjebyn, tycker att den strikta tillämpningen av lagen om användande av mobiler och datorer på rättspsyk, är ett hot mot säkerheten. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

ÖJEBYN2013-02-04 06:00

Piteå-Tidningen har vid ett flertal tillfällen skrivit om regler kring användandet av mobiltelefoner inom rättspsykiatrin. Den senaste tiden har frågan aktualiserats igen sedan det visat sig att rättspsykiatrin i Växjö använt sig av ett generellt förbud mot mobiltelefoner, vilket alltså är ett lagbrott, enligt Socialstyrelsen.

Vid den länsgemensamma rättspsykiatrin i Öjebyn har man fram till helt nyligen använt sig av vissa restriktioner i användandet av mobiltelefoner och datorer. Man har haft husregler där det varit tillåtet att använda mobiler och datorer mellan klockan 08 och 22, men inte nattetid. Man har även gjort överenskommelser med de intagna om att de godkänner att lämna ifrån sig mobiler/datorer under den tid de vistas där.

Inga kompromisser
- Den 23 januari hade vi besök av Socialstyrelsen och nu accepteras inte några kompromisser utan Socialstyrelsens regler ska följas till punkt och pricka, säger Per-Axel Karlsson.

Han beskriver att rättspsykiatrin har i uppdrag att hålla en god säkerhet, något som försvåras väldigt med den, som han anser, fyrkantiga lagtillämpningen.

- För Socialstyrelsen finns inga nyansskillnader och det är synd att man inte kan resonera med dem.

God rättssäkerhet
Per-Axel Karlsson säger att man på flera andra rättspsykiatrienheter tycker som han. Han säger också att om man i Öjebyn bara hade frivilligt intagna hade man kunnat fortsätta med personliga överenskommelser med de intagna.

- Eftersom vissa av de intagna är här för tvångsvård så går de under hälso- och sjukvårdslagen och den tillåter inga avsteg. De som vårdas frivilligt kan säga ja eller nej till en överenskommelse.

Anledningen till att Per-Axel Karlsson vill nyansera reglerna är att man helt enkelt vill ha frid på stället och en god säkerhet.

- Mobilanvändande kan lätt resultera i att skvaller börjar florera. Det kan också förekomma hot och det gör det enklare att till exempel beställa droger på nätet.

Vad som händer i framtiden är oklart. Enligt Per-Axel Karlsson finns det ett lagförslag som är under process. Förslaget öppnar möjligheter för till exempel särskilda husregler. En prognos för ett beslut är satt till 2016.

- Sveriges kommuner och landsting är som vi måna om en lagändring. Vi kommer inom kort att ha ett möte i Stockholm om detta. Vi får se vad det resulterar i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om