I höstas ska föräldrarna till eleverna som går i hörselklasserna på Björklundaskolan och Solanderskolan fått informationen att utbildningen ska läggas ned.
Enligt informationen ska nuvarande elever få gå klart men inga nya antas eftersom det inte är några nya sökande till utbildningen.
– Under tre års tid har vi inte haft några elever som har sökt. Utifrån det har rektorerna kommunicerat att om vi inte får några nya elever kan vi inte fortsätta den här verksamheten, säger Elice Ökvist, för- och grundskolechef i Piteå kommun.
Skulle utbildningen kunna fortsätta med fler elever?
– Beslutet och besparingen grundar sig utifrån att vi inte haft något söktryck under de senaste tre åren.
Blir nuvarande eleverna de sista som går i hörselklasserna?
– Ja, förmodligen. Vi kan inte bedriva en utbildning om vi inte har ett elevunderlag.
Skulle utbildningen kunna fortsätta om söktrycket går upp kommande åren?
– Det kan jag inte svara på i dag. Det får vi ta ställning till senare i sådana fall.
En anledning till det minskade söktrycket är enligt Elice Ökvist att allt fler elever väljer att gå skolan nära hemmet.
Precis som Linn Dahlbäck, rektor för hörselklasserna, sa till PT i förra veckan.
– Eleverna vill inte byta skola utan de vill gå kvar i hemmiljö med hörselslingor och andra alternativ. Det finns elever som har hälsat på under senaste åren men som har valt att gå kvar i sin hemskola eller i sin hemkommun. Jag tror att det är en trend att barnen inte vill byta sociala sammanhang och miljö. Då försöker man istället anpassa den ordinarie verksamheten för att eleverna ska kunna gå kvar.
Peppi Nash, vars son går i hörselklass, menar att Piteå kommun inte marknadsfört utbildningen på ett tillräckligt sätt.
– Det finns på vår hemsida om hörselklassen och den är saluförd i vår egen organisation där alla vet att den finns. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen, men vi har inte heller åkt runt och marknadsfört den i andra kommuner. Vi har haft samma information som tidigare.
Tidigare år har flera elever som gått i hörselklass kommit från angränsade kommuner – men så har det inte varit senaste åren.
– Den elevpeng det kostar för en annan kommun att placera hos oss är högre eftersom att vi tar betalt för alla kostnader i en hörselklass. Många kommuner väljer då att göra insatser i sin egen regi eftersom att de tycker prislappen gå i en hörselklass är för hög.