Kyligt tema under författarbesök

Therese Henrikssons bok Kyla delas i veckan ut till kommunens alla sjundeklasser. Eleverna får också ett besök av författaren.

Therese Henriksson berättade om boken Kyla och om sitt författarskap för sjundeklassare på Solanderskolan.

Therese Henriksson berättade om boken Kyla och om sitt författarskap för sjundeklassare på Solanderskolan.

Foto: Ylva Forslund

Öjebyn2019-10-02 05:00

Ett samarbete mellan kommunens högstadieskolor och biblioteken har resulterat i att alla sjundeklassare får en egen bok och dessutom träffa författaren. Boken som valts ut är ungdomsthrillern Kyla skriven av författaren Therese Henriksson. 

Handlingen utspelar sig någonstans i Norrbotten, mitt i smällkalla vintern. Boken handlar om vad som händer i ett samhälle i ett samhälle när strömmen försvinner och kontakten med omvärlden bryts. 

– Vi har hållit utkik efter en bok som kan passa för högstadieungdomar, och när vi läste Kyla kände vi att den låg helt rätt i tiden, säger Åsa Wilén, barnbibliotekarie, Piteå stadsbibliotek, som med hjälp av sina kollegor på filialbiblioteken har organiserat det hela.

Både bokgåvan och författarbesöken är biblioteken i Piteås bidrag till Biblioteken i Norrbottens satsning på ungdomar, som är målgruppen för årets Läslov. I år är temat ”Framtiden är nu”.

– Vår förhoppning är att skapa läslust, och att det även ska ge ringar på vattnet i form av deltagande i en skrivartävling på Bibblo.se, eller en bokcirkel, säger Åsa Wilén.

På tisdagen inleddes författarbesöken, med besök i Hortlax och i Öjebyn.

Josefin Berggren från biblioteket i Öjebyn passade på att informera om det kommande läslovet och hoppades att många skulle ställa upp i skrivartävlingen som startar då.

Therese Henriksson började med att berätta om hur det kom sig att hon började skriva böcker.

– Min pappa var en fantastisk historieberättare. Han hade alltid en historia på lager som han berättade för oss barn men även för andra som hälsade på. Det handlade om spöken och mördare. Ju läskigare desto bättre tyckte vi. Han har inspirerat mig mycket, sade Therese Henriksson.

Sin första bok skrev hon till sin dotter på hennes 15-årsdag. Dottern tyckte den var bra och manuset skickades till bokförlag. Men där blev det nobben.

Bättre gick det med boken Korpmåne som kom att bli den första av hennes böcker som gavs ut. Inspiration till den fick hon när en stor svart fågel kom flygande och landade på gården i Mockträsk.

Kyla började hon skriva efter en kall promenad med hunden och ett efterföljande tv-program som handlade om att svenskar generellt är dåligt förberedda på att klara sig utan ström.

Juni Undén som går sjuan på Solanderskolan lyssnade till föreläsningen och ville ha sin bok signerad efteråt.

– Jag läser ganska mycket och gärna fantasy, sade hon.

Juni Undén passade på att få boken Kyla signerad.
Juni Undén passade på att få boken Kyla signerad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!