I kultur- och fritidsnämndens förslag till verksamhetsplan och budgetförslag för år 2018-2020 finns ny badvattenrening till Öjeby simhall med som en av investeringarna.
– Det är viktigt att vi har bra badvatten i simhallen, annars kan vi inte bada där, säger Ann-Katrine Sämfors (S), ordförande.
Den befintliga reningen i badhuset, som är av typen öppet sandfilter, har i dag kommit till vägs ände när det gäller den tekniska livslängden. Det handlar om reningen till den stora bassägen, den till varmvattenbassängen är nyare.
Att renovera badvattenreningen är knappast försvarbart.
– Det är som att reparera en gammal bil, till sist går det inte längre utan man måste förstå att det är slut, säger Kent Eriksson, enhetschef simhallar och anläggningar vid Piteå kommun.
Han konstaterar att stora delar av badvattenreningen är från år 1966.
– Sedan är det bytt en del pumpar och ventiler på den, men vi får ha mycket tillsyn och sedan litar vi inte på den längre, utan man har hela tiden hjärtat i halsgropen. Den snurrar på, men vi måste börja titta på framtiden, säger Kent Eriksson.
Han menar att det handlar om något mer kostnadseffektivt när det gäller energi, drift och vattenförbrukning.
– Nu finns det väldigt moderna, datorstyrda system som också rengör sig själva, vilket också frigör resurser från personalen.
Kommunens simhallar i Munksund och Hortlax har inte alls lika akuta problem med sina badvattenreningar.
– Det är relativt moderna anläggningar som säkert stoppar tio år. Det är Öjebyn som är akilleshälen just nu, säger Eriksson.
Vad skulle det innebär om investeringen i Öjebyn inte blir av?
– Oron att den ska strejka får man leva med. Men det är ingen ko på isen, det funkar som det är nu.
Är reningen okej?
– Man får inte drifta en anläggning om det inte är bra vatten. Skulle det bli för dåligt får vi stänga, men då måste det gå sönder någonting mer, säger Kent Eriksson som menar att de nya, moderna filterna ger en betydligt effektivare rening.
– Den lukt av klor som man ibland kan känna om det är många som badar, det beror på att vattnet håller på att bli smutsigt. Men med de nya filterna kommer man att tåla en betydligt högre badbelastning. Den som badar varje dag kommer att märka skillnad.
Beslut om investeringen ska bli av fattas av kommunfullmäktige.