– Vi fick jobbet genom en konsultfirma och sedan har ett företag från Luleå utfört själva rivningsarbetet i Ersträsk. Vi har ställt ut flak och sedan har det lastats delar som vi transporterat till Öjebyn för återvinning, säger Jan-Erik Johansson, filialchef på Stena Recycling AB i Öjebyn, som även är ansvarig för Älvsbyns och Luleås filial.
En stor del av byggmaterialet från verket bestod av järn och andra metaller. Det fanns även elkablar.
– Metallen har vi skurit upp och delat i bitar. Sedan har vingarna, som till större delen består av glasfibermaterial, kapats i kortare längder. De har fraktats till Bodens energi där delarna flisats upp i en tugg och sedan har massan gått till energiåtervinning, säger han och fortsätter:
– Vi jobbar för att hitta ett annat sätt än att elda upp glasfiber men i dagsläget finns det ingen annan lösning, säger han.
Jan-Erik Johansson är nöjd över att man inte har behövt deponera några av de skadade vindkraftverksdelarna.
– Allt har kunnat återanvändas av materialet som vi har tagit hand om. Generatorn innehåller bland annat en del koppar, så det har vi tagit reda på. Stora delar av det järn som fanns har vi åkt med till SSAB i Luleå, säger Johansson.
Han har tidigare erfarenhet av att ta hand om ett skadat vindkraftverk.
– Jag har varit med om att återvinna ett torn från Tromsö som hade brunnit. Det gick till enligt samma princip. Vi återvann även vingarna på det tornet, säger Jan-Erik Johansson.