I måndags beslutade kommunstyrelsen i Piteå att satsa en miljon kronor på en test- och demonstrationsanläggning för högvolymsproduktion av kompositprodukter i Öjebyn. Tillsammans med flera andra finansiärer vill kommunen stötta utbyggnaden i anslutning till Swerea Sicomps lokaler.
– Om vi får den här anläggningen till vår region kan det komma många följdinvesteringar, säger Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå.
Piteå näringsfastigheter har redan skissas på en ny byggnad i 15-miljonersklassen och förutom Piteå står Luleå kommun i startgroparna att satsa tre miljoner, Region Norrbotten 7,5 miljoner, Kempestiftelserna 2,5 miljoner och Sicomp och industrin 3,5 miljoner.
– Sedan är det nationella finansieringskällor som ska till. Förhoppningen är att vi kan börja bygga 2019, säger Anders Lundkvist som är optimistisk till möjligheten att få ihop de totalt 37,5 miljoner kronor som krävs för att köpa in utrustningen till anläggningen.
Swerea Sicomp är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom fiberkompositer. Med ett 30-tal anställda i Piteå står man nu i startgroparna för att förhoppningsvis utöka sin verksamhet med den nya anläggningen.
– Vi kommer att växa personellt och vi breddar vår kompetens ganska kraftigt, säger Magnus Edin som är labbcef på Swerea Sicomp.
Meningen är att testanläggningen ska demonstrera tillverkningen av bilkomponenter av både stål och komposit. Inom fordonsindustrin pågår ett omfattande arbete med att minska koldioxidutsläppen och genom att införliva komposit i byggdelar som kofångare och sidostolpar får man effekten att fordonsvikten minskas utan att konstruktionen försvagas.
– Vi kan sänka vikten med 15 till 20 procent på en produkt som en b-stolpe, säger forskaren Daniel Berglund, chef för process- och materialsimulering på Swerea Sicomp.
Problemet är att komposittillverkning är dyrt och den nya anläggningen ska därför visa en snabbare produktion till en lägre kostnad.
– Biltillverkaren är inte beredd att köpa något innan man vet att det fungerar. Det är därför vi går in och tar det här steget nu, säger Daniel Berglund.
Satsningen sker i samarbete med Gestamp Hardtech i Luleå som tillverkar bildelar, verktyg och redskap av stål. Enligt Daniel Berglund kan även andra företag i närregionen gynnas.
– Om Gestamp gör sluttilverkningen kanske delar av strukturen kan göras på ett mindre eller medelstort företag här i närheten. Flera parter kan vinna på det.