Kommunen vill riva kulturbyggnader

-Riv gamla Jonssons mode och biografen i Öjebyn. Av den uppfattningen är Piteå kommun, som nu lämnat in en ansökan om rivningslov till miljö- och byggkontoret.

"Nu skall hela rasket rivas, nu skall hela rasket bort..." Det om kommunen får som den vill. Men byggnadsantikvarien anser att såväl byggnaden där Mode Jonssons en gång huserade liksom biografen har högt kulturhistoriskt värde och vill bevara husen för andra ändamål.

"Nu skall hela rasket rivas, nu skall hela rasket bort..." Det om kommunen får som den vill. Men byggnadsantikvarien anser att såväl byggnaden där Mode Jonssons en gång huserade liksom biografen har högt kulturhistoriskt värde och vill bevara husen för andra ändamål.

Foto: Annika Johansson

ÖJEBYN2008-10-27 06:00
Det är en ansökan som Piteå museum byggnadsantikvarie Anna Elmén Berg ställer sig negativ till. Hon avråder från rivning.
- Byggnadernas kulturhistoriska värde motiverar att de istället restaureras och får en ny användning. Eftersom Piteå kommun äger båda fastigheterna kan det nu finnas tillfälle att förstärka kulturmiljön i riksintresset, poängterar Anna Elmén Berg.
Piteåarkitekt
Huset där Jonssons mode var inrymt är sannolikt uppfört omkring 1930- eller 40-talet. Fram till 1960-talet inrymde det modeaffären. Det har senare använts bland annat som snickeri och butik.
Biografbyggnaden tillkom förmodligen på 1910-talet.
- Det är en byggnad med större individualitet i sin utformning. Formspråket med drag av jugend antyder att upphovsmannen kan ha varit Viktor Åström, som var stadsingenjör i Piteå vid 1900-talets början. Han var en av Övre Norrlands mer kända arkitekter. I Piteå är stadshotellet och prästgården de bäst bevarade exemplen, anför byggnadsantikvarie Anna Elmén Berg
Byggnaden användes som biograf, danssalong och kafé. Under den sista perioden fram till nedläggningen 1965 drevs biografen av godtemplarna. Senare har den använts som bostad och snickeri.
Högt värde
- De båda fastigheterna har ett högt kulturhistoriskt värde, både som miljö betraktat och som enstaka byggnader. De ligger längs den gamla kustlandsvägen genom kyrkbyn och är viktiga miljömässigt genom att de berättar om den tid när Öjebyn var sockencentrum och centrum för handel och nöjesliv för den del av kommunens invånare som kom från byarna runt omkring. Den perioden varade ända fram till 1960-talet. Det innebär att de har ett högt bebyggelsehistoriskt och socialhistoriskt värde. Biografen är en av de få byggnader i kommunen som är arkitektritat så tidigt som under 1900- eller 1910-talet. Det ger den ett högt arkitekturhistoriskt värde, skriver Anna Elmén Berg för Piteå museums räkning i yttrandet till miljö- och byggnämnden.
Byggnaderna utpekades som bevarandevärda redan i den inventering som länsstyrelsen gjorde på beställning av Piteå kommun på 1980-talet. De skyddas av Plan- och bygglagens allmänna bestämmelser om byggnader med kulturhistoriskt värde.
-De ligger också inom det område som är av riksintresse för kulturmiljövården i Piteå kommun. Samma område upptas i Norrbottens kulturmiljöprogram som ett bevarandevärt område. Där uttalas också som särskild rekommendation att förändringar av befintlig bebyggelse bör ske varsamt och att kustlandsvägens utseende bör bibehållas. Även kommunens eget kulturmiljöprogram betonar vikten av kustlandsvägen, framhåller Elmén Berg slutligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om