Måltidsservice i Öjebyn har brottats med covid-19. Enligt uppgifter till Piteå-Tidningen var närmare en tredjedel av kökspersonalen sjuk i början av april.
– Jag tänker inte gå in på någon numerär, men ett antal av våra medarbetare har testats positivt. Från och med föregående vecka har vi en ökad sjukfrånvaro i produktionsköket i Öjebyn med anledning av pandemin, sade förvaltningschef Jan Ställ till PT.
Nu anmäler kostchefen Helena Lundberg utbrottet till Arbetsmiljöverket. Av anmälan framgår att arbetsgivaren skickade hem en medarbetare på grund av hosta den 26 mars. Personen tog ett snabbtest som var negativt, medan Regionens test var positivt vilket meddelades den 1 april.
Fyra medarbetare insjuknade med förkylningssymtom tisdag den 30 mars, samtliga tog test via Regionen och tre testade positivt för covid-19. Onsdag insjuknade ytterligare fem personer med förkylningssymtom. Alla testade sig via Regionen och samtliga visade positivt för covid.
"Därefter har ytterligare en person insjuknat med förkylningssymtom dagligen efterföljande fyra dagar, det vill säga ytterligare fyra personer som tagit test via Regionen och testat positivt för covid."
Onsdag 31 mars påbörjades snabbtest vid produktionsköket efter samråd med Smittskyddet i Region Norrbotten. 24 testades av Previa varav 2 var positiva, dessa hade inget symtom. Mellan den 5 och 9 april genomfördes dagliga snabbtest vid Öjebyns produktionskök av Jobbhälsan varvid ytterligare en person testade positivt utan symtom den 5 april. Snabbtest upphörde 9 april efter fyra dagars test med negativa resultat.
"Åtgärder har vidtagits löpande i köket för att minska smittspridningen. Personalen uppmärksammas löpande på att de ska vara hemma vid minsta symtom på förkylning. Vid ökat antal medarbetare med konstaterad covid sattes snabbtest in som extra åtgärd för att säkerställa att ingen i personalgruppen bar på smittan", skriver Helena Lundberg till Arbetsmiljöverket.
Enligt henne har rutiner och information kring corona pågått sedan våren 2020. Flödet i personalrummet har varit anpassat för maximalt åtta personer samtidigt som städning har intensifierats. Även användning av munskydd och visir i elevrestauranger har upprättats för att minska risk för smittspridning.
"Dessutom finns skyddsutrustning tillgängligt för personer som tillfälligt måste besöka köket, exempelvis fastighetsskötare."