Parallellväg istället för gång- och cykelväg upprör

Först aviserade Trafikverket att en separat gång- och cykelväg skulle byggas mellan Öjebyn och Norrfjärden, något som senare kom att ändras till en parallellväg till E4. Kommunen är kritisk till de nya planerna.

Cykelentusiasten Inger Maude vill inte ha en parallellväg mellan byarna där cyklister och bilar ska samsas. (Arkivbild)

Cykelentusiasten Inger Maude vill inte ha en parallellväg mellan byarna där cyklister och bilar ska samsas. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Öjebyn2021-08-23 21:00

För drygt ett år sedan berättade Piteå-Tidningen om Trafikverkets planer på att bygga en ny gång- och cykelväg. "Vi planerar att bygga en cirka 3 kilometer ny gång- och cykelväg mellan Öjebyn och Norrfjärden. Den ska ansluta till väg 572 vid trafikplats Bertnäs och väg 374.01 vid trafikplats Boviken", skrev Trafikverket på sin hemsida.

I april 2021 meddelade Trafikverket att man planerar att bygga en 3,5 meter bred parallellväg till E4 där cyklister, gångtrafikanter och långsamtgående fordon ska samsas.

undefined
Brith Fäldt, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, vill se en särskild gång- och cykelväg mellan Öjebyn och Norrfjärden. (Arkivbild)

Brith Fäldt, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, är inte nöjd med Trafikverkets förslag och sade i april att hon kände sig snuvad och att kommunen är kritisk till planerna. Under våren och sommaren har samråd hållits i ärendet och Brith Fäldts inställning är densamma.

– Vi var ganska många från kommunen och Trafikverket som träffades i juni. Vi ville veta om en parallellväg verkligen var Trafikverkets slutgiltiga förslag och det var det. De anser att en parallellväg är det klokaste att göra men vi håller inte med, säger Brith Fäldt.

undefined
Rebecka Granström, enhetschef på trafik och bygg, säger att man på kommunen valt att prioritera de oskyddade trafikanterna och att då är en särskilt gång- och cykelväg mellan Öjebyn och Norrfjärden det bästa. (Arkivbild)

Rebecka Granström, enhetschef för trafik och bygg på kommunen, kan förstå Trafikverkets argumentation för en parallellväg men är liksom Brith Fäldt inte nöjd med gällande förslag.

– Vi vill ha en g/c-väg som premierar de oskyddade trafikanterna. Det gör inte en parallellväg, säger hon.

Vad som är den bästa lösningen, beror enligt Rebecka Granström på vilka intressen man har och att kommunen valt att prioritera de oskyddade trafikanterna.

undefined
Gamla rikstretton är den väg som på sommaren används av dem som vill ta sig mellan Norrfjärden och Öjebyn med cykel eller moped. (Arkivbild)

– Som pendlare med långsamtgående fordon går det inte att använda gamla rikstretton på vintern, eftersom den inte snöröjs så bra, så för dem är det bra med en ny parallellväg. Som cyklist och oskyddad trafikant är det viktigt med säkerheten och att behöva samsas på vägen med långsamtgående fordon är inte det säkraste, säger Rebecka Granström.

undefined
Cykelentusiasten Inger Maude vill inte ha en parallellväg mellan byarna där cyklister och bilar ska samsas. (Arkivbild)

Cykelentusiasten Inger Maude har i åratal efterlyst säkrare cykling mellan byarna. När Trafikverket presenterade sina första planer på en särskild g/c-väg blev hon glad men hade farhågor.

– Om det blir en enkom gång- och cykelväg är det bra, men en väg där det även får köra bilar är inte så bra. I dagsläget cyklar man på gamla rikstretton och där är det mycket fulkörning. Att cykla där ensam på kvällen känns inte tryggt, sade hon i augusti 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!