I april drabbades kommunens matproduktionskök i Öjebyn av klustersmitta av covid-19. Flera ur personalen insjuknade samtidigt och man fick problem att hålla igång produktionen. Det fanns ont om vikarier och personal från andra enheter fick gå in och jobba extra.
Med en ökad smittspridning i samhället och med vårens händelse i färskt minne har måltidsservice bestämt sig för att stämma i bäcken för att undvika en liknande situation. Från och med måndag kommer all personal i Öjebyn att få göra ett snabbtest innan de åker på jobbet. Detta efter ett beslut av förvaltningschefen Jan Ställ i samråd med personalchef Ewa Degerman.
– Vi har beslutat att testerna ska göras i början av varje vecka, säger kostchefen Helena Lundberg.
Hon beskriver Öjebyn som kommunens största kök där det jobbar många personer på en begränsad yta.
– Vi gör det här av omtanke av både personalen och verksamheten. I fjol fick vi in smitta i köket under ett par veckor och då hade vi en jobbig situation. Många var borta och vi hade svårt att få tag i personal. Det var en tuff period som vi inte vill uppleva igen, säger Helena Lundberg som vill passa på att ge en eloge till personalen.
– Vi har en fantastisk personal som ställde upp så vi fick ut mat till vård, omsorg och skola.
Berörs något annat kök?
– I dagsläget gäller beslutet bara Öjebyn sedan får vi se hur det blir längre fram.