Strax efter jul börjar Katarina Wiklund i Öjebyn se fram emot vårens odlingsutmaningar, hon bläddrar bland sina fröpåsar, förbereder och planerar.
– Jag är ingen vintermänniska så för mig är det lustfyllt att planera, så frön och känna pirret när de små plantorna börjar komma upp, säger hon.
Intresset för odling väcktes när hon efter att ha blivit utbränd började arbetsträna på Sinnenas ateljé. Hon fann ro i att hålla på med processen från frö till planta.
– När jag sedan var ute med hunden gick jag till Annicas handelsträdgård och frågade om det fanns något jobb där och på den vägen är det. Jag jobbade där flera säsonger och tyckte att det var jätteroligt, det var lärorikt och jag snappade upp mycket av min kunskap där.
Jobb på handelsträdgård är dock säsongsbetonat och Katarina Wiklund längtade efter att vara ledig på sommaren, så sedan ett par år jobbar hon som personlig assistent.
– Men det här med att driva upp plantor fortsätter jag med, det är ju så roligt, säger hon och sveper med handen mot det stora fönsterpartiet i vardagsrummet där 10–15 lådor står med "nyfödda" små växter som sköts enligt konstens alla regler.
Hon visar "tomat-tricket" där hon drar med handen över plantorna så att de böjs halvvägs ner mot jorden.
– Man ska plåga tomatplantor lite, då blir de mindre sköra.
Förutom traditionella tomatplantor, finns här en hel del annat som ska ätas, som gurka, paprika, dill, persilja, broccoli, timjan ... De samsas med sommarblommor som paradisblomster, jungfruhirs, Doroteablomster och sommarängsmix.
– Det är ju väldigt dyrt att köpa färdiga plantor men när man odlar själv kan man vräka på, jag tycker om att göra stora buketter, säger Katarina Wiklund.
Under dagarna bär hon ut en stor del av odlingslådorna till växthuset där det är betydligt ljusare. Där finns också en kamin att elda i.
– På vintern använder vi växthuset som uterum och matrum, från i februari äter vi ofta middag där ute.
Har du något nytt experiment på tillväxt?
– Jag testar kronärtskocka för första gången, vi får se om de hinner bli något, säger hon och visar några kraftiga små groddar som tittat upp ur jorden.
Har du något ätbart tips?
– Dottern är tokig i grönkålschips. Man tar bladen, blandar med olivolja och salt, sen in i ugnen. Det blir jättegoda snacks, säger Katarina Wiklund.