"Det finns en tystnadskultur i kyrkan"

Louise Magnusson är en tidigare arbetskamrat som protesterat mot behandlingen av Rolf Berggren. Hon berättar också om den tystnadskultur som hon upplever finns i kyrkan.

Louise Magnusson och Rolf Berggren var goda arbetskamrater och kom bra överens. Det blev ett kärt återseende om än situationen är svår. Louise har också skrivit till kyrkorådet om behandlingen av Rolf.

Louise Magnusson och Rolf Berggren var goda arbetskamrater och kom bra överens. Det blev ett kärt återseende om än situationen är svår. Louise har också skrivit till kyrkorådet om behandlingen av Rolf.

Foto: Gunnel Ekman

Öjebyn2021-09-18 08:30

De tidigare arbetskamraterna fortsätter att slåss för att Rolf Berggren ska få upprättelse, men de påpekar också att det bara är de som redan slutat jobba åt kyrkan som vågar.

– Rolf har många vänner i församlingen, men de som jobbar kvar vågar inte säga något, konstaterar Jan-Erik Pettersson som jobbat 51 år åt kyrkan och varit Rolfs arbetsledare i 16 år.

undefined
Diakonen Stig-Roland Carlzon fortsätter att slåss för att Rolf Berggren ska få upprättelse. "Jag är så ledsen och skäms för att kyrkan kan göra på det här viset", säger han.

– Det finns en tystnadskultur i kyrkan, den som protesterar kan förlora jobbet, säger diakonen Stig-Roland Carlzon och får medhåll av övriga, bland annat Louise Magnusson som själv tror sig vara ett offer för detta.

– Jag sommarjobbade på kyrkogården 2019 då en annan kollega blev tvångsförflyttad. Hela personalen stod upp för honom och jag protesterade mot förflyttningen, vilket fick konsekvenser.

undefined
Louise Magnusson blev lagbas när hon jobbade på Öjeby kyrkogård och det skulle hon vara även sommaren därpå, men fick plötsligt inte jobba alls.

Magnusson blev utsedd till lagbas och det gjordes upp om att hon skulle vara det även sommaren därpå.

– Chefen ville verkligen ha mig där, jag skulle till och med få välja vilket område jag skulle jobba på, men när sommaren kom så fick jag inte jobba alls. De påstod att min ansökan hade kommit in för sent, att de börjat rekrytera tidigare det året, berättar hon.

Louise Magnusson tror dock att chefen utsatts för påtryckningar för att hon höjt sin röst.

– Jag menar, om man så tydligt deklarerar att man vill att någon ska komma tillbaka och jobba hör man väl av sig om rekryteringen börjar tidigare?

undefined
Louise Magnusson berättar om den tystnadskultur hon tycker råder i Svenska kyrkan i stort, men även i Piteå församling. "Ingen vågar säga något för då åker de bort", menar hon.

Magnusson har även engagerat sig för Rolf Berggren, som hon jobbade med en sommar.

– Jag fick en chock när jag hörde att de sagt upp honom.

I brevet berättar hon om tystnadskulturen; "Alla vet. Ju högre du talar desto mindre hemmastadd bör du göra dig. Alla sitter löst, alla kan bli tvångsförflyttade".

undefined
Rolf Berggren har ett funktionshinder och kamraterna fick när han anställdes veta att kyrkan skulle "ta hand om honom".

Vännerna pratar om hur illa Rolf behandlats och själv berättar han om hur han flera gånger blivit utskälld och skickats hem gråtande: "Jag grät så länge att jag fick ont i magen".

– Det här är inte värdigt kyrkan, vad har man för människosyn egentligen?, säger Stig-Roland Carlzon.

Jan-Erik Pettersson berättar om hur regler ändrats hit och dit och hur Rolf förbjudits att tala med kyrkogårdsbesökare för att han "störde" då det i själva verket var en av hans största förmågor, att stötta och hjälpa sörjande.

undefined
Här på Öjeby kyrkogård jobbade Louise Magnusson och Rolf Berggren tillsammans sommaren 2019, men bara då. När hon stod upp för en annan kollega fick hon inte komma tillbaka.

De hoppas nu på upprättelse. "Återkalla beslutet.Ta hand om Rolf. Låt honom få gå i pension med heder. Han har förtjänat det", som Magnusson skrev till kyrkorådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!