Kålrot och rova för folk och fä

Kålroten är en ypperlig grönsak som vi tyvärr tenderar att nedvärdera och betrakta enbart som kreatursföda. Samma sak med rovor, exempelvis svedjerovan, bra föda för både folk och fä, framhåller Bo Nilsson, Hushållningssällskapet.

William Johansson, 8 år, från Tärendö gillar broccoli och alla sorters grönsaker.

William Johansson, 8 år, från Tärendö gillar broccoli och alla sorters grönsaker.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2008-08-27 06:00
Vid den traditionsenliga fältvandringen på Försöksgården i Öjebyn härom veckan slog Bo Nilsson, ordförande i det lokala hushållningssällskapet i Piteå-Hortlax, ett slag för ett par grönsaker som i hans tycke inte uppskattas efter förtjänst och därmed inte heller odlas i den omfattning som de är värda sett både till smak och nyttighet.
Nilsson, som ville peka på "vilka underbara möjligheter vi har att odla grönsaker" här uppe i norra Sverige, sjöng alltså både rovans och kålrotens lov när han visade Trädgårdsförsöksstationens demonstrationssortiment av grönsaker.
I fältvandringen ingick, förutom en rundvandring i trädgården, en rundtur i fält med traktor och vagn. Bill Hultman, ansvarig för SLU:s jordbruksförsök i Öjebyn, visade och berättade om spannmål, rybs och energigrödor.
Purpurfärgad morot
Bo Nilsson förklarade att svensk grönsaksförädling tragiskt nog i stort sett har upphört. Vi får hålla tillgodo med resultaten från den aktiva förädling som bedrivs i länder som Holland, Tyskland, Frankrike, England och till och med Japan.
På Försöksgården testar man i år fyra olika sorters morötter, däribland den purpurfärgade, det vill säga rödvioletta (!) Purple Haze. Viktigt att tänka på när man odlar morötter är kupningen, genom kupning undviker man att morötterna får grön nacke, något som bara inte får förekomma i en kvalitetsodling, framhöll Nilsson.
Huruvida årets sorter Navarino, Napoli, Fanal och Purple Haze är odlingsvärda på våra breddgrader eller inte återstår att se. Morötterna måste få växa till sig under ytterligare någon månad.
Den vanligaste skadegöraren vid morotsodling är den svårbekämpade morotsflugan, som kan förstöra en hel skörd. Bo Nilssons råd till hobbyodlaren är att placera odlingen på ett så blåsigt ställe som möjligt, eftersom morotsflugan har en dålig flygförmåga.
Tacksam broccoli
En grönsak som vi i övre Norrland har sällsynt goda förutsättningar att odla är broccoli. Denna kålart, nära släkting med blomkål, växer så det knakar i vårt klimat. Utvecklingstiden för broccoli är dock för lång för direktsådd, det blir till att plantera ut plantor.
- Resultatet blir nästan för bra; livsmedelskedjorna tycker att huvudena, knoppsamlingarna, är nog så stora. De delar på dem och kallar dem för dem för babybroccoli ...
Bill Hultman berättade att det ser ut att bli en bra spannmålsskörd; korn och havre artar sig väl, men det bör inte komma mer regn på ett bra tag (på två dygn uppmättes nästan 80 millimeter i Öjebyn), vad som behövs nu är värme!
Vårrybs är, med Signar Hammargrens ord, "en ny och kul gröda" som man mot alla odds har börjat odla i Norrbotten. I år odlas sammanlagt uppskattningsvis 50 hektar rybs i länet, varav 12 hektar på Försöksgården i Öjebyn. Den pressade oljan från rybsfrön kan förädlas till RME, så kallad biodiesel, berättade Hammargren, som är ordförande i Norrbottens energiodlarförening. Men den kallpressade, läckert gula, nötsmakande oljan kan också med fördel användas som den är, som matolja och massageolja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om