Joy bryter isoleringen i häktet

Årets sociala tjänstehund i Sverige är utsedd av Svenska kennelklubben. Hon är en labrador retriever, kallas Joy och bor i Öjebyn med husse Henrik Hvid och matte Susanne Nilsson.

Labradortiken Joy har utsetts till Årets sociala tjänstehund av Svenska kennelklubben. Hon arbetar som terapihund på häktet och anstalten i Luleå tillsammans med husse Henrik Hvid, säkerhetshandläggare.

Labradortiken Joy har utsetts till Årets sociala tjänstehund av Svenska kennelklubben. Hon arbetar som terapihund på häktet och anstalten i Luleå tillsammans med husse Henrik Hvid, säkerhetshandläggare.

Foto: Catrin Renlund

Öjebyn2021-12-22 09:00

Namnet Joy är passande då den treåriga labradortiken sprider mycket glädje inom kriminalvården i Luleå, där hon arbetar som terapihund på häktet och anstalten med sin förare Henrik Hvid.

undefined
Joy och husse Henrik Hvid hjälper klienterna att bryta isoleringen i häktet. Intresset för att träffa Joy är mycket stort. (Personen på bilden är personal).

Efter att ha utbildats i 12 månader har nu Joy hunnit arbeta ett år som terapihund. Även Henriks kollega Anna Brännvall och hennes flatcoated retriever Veja, jobbar på samma ställe. Idén att använda terapihundar fick Henrik från rättspsykiatrin i Öjebyn, där sambon Susanne Nilsson arbetar med terapihundar sedan 2016.

– I början var jag skeptisk till att en hund kunde göra skillnad. Men ju mer min sambo berättade om hennes arbete med hunden Lady på rättspsyk, desto mer övertygad blev jag. Med stöd av kriminalvården fick vi sedan möjlighet att påbörja processen att få igång hundverksamheten på häktet och anstalten i Luleå, säger Henrik Hvid.

undefined
Några intagna uttryckte sin tacksamhet genom att bygga en hundkoja till Joy och "hundkollegan" Veja. Hundkojan står nu ute på anstaltens gård.

Joy och Veja är landets första hundar inom kriminalvården. I ensamheten på häktet är hundarnas besök mycket uppskattade och de möter alla utan fördomar.

– Joy går rakt in i hjärtat hos dem som bara ser mörker, säger han och berättar om en ung tjej som suttit i häktet i flera månader.

– Hon sade: "När dörren till min cell öppnas och Joy kommer in så är det som om jag får tillbaka färgerna i mitt liv". Jag blev alldeles rörd. Det visar hur mycket ett besök av en terapihund kan betyda, säger Henrik Hvid.

undefined
Henrik Hvid och sambon Susanne Nilsson har försökt påverka kommunen att terapihundar ska bli en del av vården i Piteå, utan respons.

Han anser att kortaste vägen mellan honom och klienten är hunden. Joy bryter gränser och öppnar för samtal man annars inte skulle ha.

– Många som sitter i häktet har gjort allvarliga brott. De skäms men när de får klappa Joy känner de värme och närhet. Det är en normal situation i allt det onormala.

De positiva utfallet av hundverksamheten har gjort att Henrik Hvid och Susanne Nilsson jobbar för att terapihundar ska bli en del av vården i Piteå. Men vid kontakt med kommunen har de inte fått något gensvar.

undefined
Joy är lugn och balanserad och går aldrig upp i varv, men en och annan puss kan det bli för husse.

– Varför ska inte 85-åriga Lisa som haft hund i hela sitt liv, få träffa en hund? Skulle inte terapihundar kunna vara en del i utvecklingen av kommunens satsning på anhörigstöd för unga? Om kriminalvården kan så kan väl kommunen, säger Henrik Hvid.

Joy och Henrik Hvid får ta emot priset på My Dog 6–9 januari på Svenska mässan i Göteborg, om restriktionerna tillåter. Joy får då ett smaskigt ben, ett vackert diplom, ett års hundfoder samt en skön bädd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!