"Jag förstår att de vill ha högre lön"

Eva Stridsman, enhetschef vid Folktandvården i Öjebyn, förstår att tandsköterskorna vill ha högre lön. "Men det finns inga mer pengar att jobba med", säger hon.

Eva Stridsman, enhetschef vid Folktandvården i Öjebyn, förstår att tandsköterkorna vill ha högre lön. (Arkivbild)

Eva Stridsman, enhetschef vid Folktandvården i Öjebyn, förstår att tandsköterkorna vill ha högre lön. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin/PT

Öjebyn2023-04-22 09:30

– De gör många fler saker nu och jag förstår att de vill ha högre lön, det vill väl alla, säger Eva Stridsman vid Folktandvården i Öjebyn.

Varför har de fler arbetsuppgifter i dag?

– Tidigare hade vi en förstatandsköterska som hade ansvarsområdena, men det försvann då det gjordes en omorganisation 2002-2003. Då började vi delegera ut ansvarsområden för att personalen skulle kunna känna sig mer delaktig i klinikens arbete. Det kan handla om att en tandsköterska har ansvar för beställning av läkemedel eller se till att tidsbokningen är full och att vi kallar in våra prioriterade patienter, säger hon och fortsätter:

– Sedan så jobbar de ju i team där en tandläkare har flera sköterskor samt en tandhygienist, och man tar in flera patienter ungefär samtidigt. Jag kan bara prata för Öjebyn men här har vi ett fantastiskt arbete med de olika ansvarsområdena, likaså i Piteå.

Enhetschefen Eva Stridsman är positiv till det här löneupproret där flera av hennes anställda är engagerade.

– Vi har en öppen dialog och när de varit besvikna på lönerna har jag sagt att jag får en summa pengar tilldelade för varje yrkeskategori, och den måste jag utgå ifrån. När lönerna sätts utgår vi från gemensamma lönekriterier då jag tittar på hur hela året har varit precis som alla andra gör.

Vad kan du som enhetschef göra?

– Jag kan påverka de på HR-avdelningen och framföra att personalen är missnöjd. De tar till sig det, men det finns inga mer pengar att jobba med. Då måste det tas ännu högre upp. Visst hade det vore jätteroligt att ha lite mer pengar att dela ut. 

Att det finns ett utbrett missnöje bland tandsköterskorna i Piteå var nytt för Maria Pettersson, tandvårdschef i Region Norrbotten.

– Jag har inte nåtts av det här på min nivå, men finns det ett utbrett missnöje får vi ta dialogen och höra hur de tänker, säger hon.

Samtidigt trycker hon på att Region Norrbotten ligger klart över rikssnittet i medianlön. En tandsköterska i Sverige har en medianlön på 27 700 kronor och i Region Norrbotten ligger den på 28 543 kronor, enligt Maria Pettersson.

– Vi tycker att tandsköterskorna är väldigt viktiga och därför har vi gjort särskilda satsningar senaste åren. Vi ska ligga i toppskiktet i nationell jämförelse, det har vi som ett uttalat mål för Folktandvården i Norrbotten.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!