Videon är inte längre tillgänglig
Vem ska klippa fåren i framtiden? Vem ska utfodra grisar, kor och köra jordbrukstraktor över betesfälten?
Lantbruket självt flaggar för framtida arbetskraftsbrist. Generationsväxlingen tycks svår att bemästra, och kompetent arbetskraft riskerar att bli en bristvara.
Pilotprojekt
Det är därför invandrarna kommit in i bilden.
Det är därför som Hushållningssällskapet och Grans Naturbruksskola startat ett pilotprojekt - för att väcka både insikt och intresse hos den gruppen.
- Hemma i Burma var jag delaktig i familjens jordbruk. När min far gick bort tog allt slut. Men mitt intresse lever kvar, säger Peng Nawl, 37, bosatt i Luleå sedan fyra år.
Det är elever från SFI (Svenska för invandrare) från Piteå och Luleå som är stommen i upplägget.
- Projektet bygger på tio träffar över lika många dagar. Ambitionen är att tända en gnista hos eleverna så de väljer att läsa vidare på någon naturbruksskola, säger projektledare Camilla Häggström.
Nio elever
Nio elever har fått chansen i projektet.
- De kommer från Iran, Irak, Kina, Burma, Azerbajdzjan och Ryssland, berättar Camilla Häggström.
Tidsmässigt har halva projektet avverkats - och eleverna har hunnit introduceras i skötseln av kor, får, hästar, grisar, fjäderfän.
Gruppen har dessutom fått medverka vid kalvning, inseminering, slakt och mycket annat.
- Det är stort att få återuppleva det som passerade mitt liv under tonåren i Azerbajdzjan där vi hade lantbruk hemma på gården, förklarar Sevinc Musayeva.
- Kor och får känns nära för mig. Jag har också en förhoppning om att kunna gå vidare vid någon lantbruksutbildning, säger Sevinc Musayeva från Azerbajdzjan.