Insektsgift oroar biodlare

När bisvärmen rymde i Kopparnäs användes ett bekämpningsmedel som är fruktat i biodlarkretsar. Enligt Kemikalieinspektionen ska medlet användas mot getingar och myror, men endast inomhus.

Om andra bin kommer i kontakt med Ficam D kan det få katastrofala följder och utrota hela bisamhällen.

Om andra bin kommer i kontakt med Ficam D kan det få katastrofala följder och utrota hela bisamhällen.

Foto: Christoffer Markström

Öjebyn2019-07-28 22:26

Att bisvärmar ”rymmer” är inte ovanligt. Normalt kan biodlaren hämta hem svärmen, men om svärmen landat på svårtillgängliga ställen som i skorstenar eller husfasader kan det bli problem. Som sista utväg måste bina avlivas.

Ett långtidsverkande och effektivt medel är Ficam D, men att använda det mot en förrymd bisvärm kan få förödande konsekvenser. Efter bekämpningen kan andra bin hitta rester av honung och om de får med sig det hem till sitt samhälle så hotar massdöd.

– Vi vet att det har hänt i Södra Sverige, då flera bisamhällen utrotades. Efter det slutade Anticimex att använda Ficam D mot bin, säger Mats Andersson, styrelseledamot i Pite älvdals biodlarförening.

En uppgift som bekräftas av Anticimex. Däremot används medlet av bekämpningsföretaget Nomor.

I mitten av juli rymde en bisvärm i Kopparnäs och slog sig ner i fasaden i en timring. Att få tag i svärmen var omöjligt och husägaren kontaktade Nomor som kom till platsen den 16 juli. I området finns flera biodlare och när det stod klart att Nomor använt Ficam D blev oron stor.

– Det känns inte bra och ska inte användas mot bin med tanke på risken för spridning till andra bisamhällen. Nomor fick dessutom information om att det fanns biodlare i närområdet. Det finns andra medel som fungerar, men inte har långtidsverkan utan bara är effektiva i 24 timmar, säger Mats Andersson.

Men varför används det då?

– För att det är enkelt att använda och effektivt. Vi vet inte hur ofta Nomor använder Ficam D mot bin, men vi vill få ett stopp på det. Vi vill inte att något bekämpningsföretag använder det. Som vi ser det har Nomor använt det på ett felaktigt sätt.

Kemikalieinspektionen skriver att Ficam D ska användas mot getingbon inklusive bålgetingbon samt myror och att det bara får användas inomhus. Det finns också en medvetenhet om faran för att giftet sprids till bin och myndigheten skriver ”Förhindra bin som söker föda att komma åt bon som bekämpas, exempelvis genom att blockera ingångarna. Ta bort boet efter bekämpningen om det går och avfallshantera det på lämpligt sätt, dvs på samma sätt som rester av insektsbekämpningsmedel”.

Lena Söderstrand, kommunikatör på Kemikalieinspektionen, säger att det är viktigt att de föreskrifter som finns följs och att medlet hanteras på rätt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!