Inkörningsproblem kan bli långvariga

Flödet i det nya produktionsköket har trimmats, men enligt kostchefen Helena Lundberg kan det ta månader innan allt fungerar och flyter friktionsfritt.

Personalen har fått jobba hårt den första tiden i produktionsköket i Öjebyn. (Arkivbild)

Personalen har fått jobba hårt den första tiden i produktionsköket i Öjebyn. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Öjebyn2019-02-13 18:13

Det nya produktionsköket i Öjebyn hade en tuff första vecka. Ständiga störningar i processen fick till följd att personalen fick slita hårt. På bara ett par veckor hade en del anställda arbetat så mycket övertid att de slog i maxtaket för tillåten övertid. En del jobbade från tidig morgon till sen kväll när det var som värst.

– Vi har hållit oss inom gränsen för övertid, men någon enstaka anställd har väl nått upp mot maxtaket, säger Maria Johansson Lind, chef för produktionsköket.

Den 5 februari berättade PT om problemen med produktionsflödet. Enligt Maria Johansson Lind är arbetet med att lösa problemen i full gång.

– Vi ser över hela kedjan och varje enskilt problem så att vi ska få igång flödet. Måste vi stärka upp på vissa stationer, gör vi tillräckligt med mat och så vidare.

För att stärka produktionen har extrapersonal tagits in. Något som kanske borde ha gjorts direkt vid starten.

– Ja, men vi tar in folk efter behov. Vi är ju fortfarande i en uppstartsfas.

När är problemen lösta?

– Det kan jag inte svara på, men vi har hunnit en bra bit på väg. Jag tycker inte att vi har några större problem längre, säger Johansson Lind.

Kostchefen Helena Lundberg tror att det kan dröja månader, kanske ett halvår, innan man fått allt att fungera och flyta friktionsfritt.

– Vi jobbar hela tiden för att hitta lösningar så att alla delar i flödet ska fungera som de ska. Jag räknar med en period av upp- och nedgångar innan alla rutiner sitter, säger Helena Lundberg.

Med facit i hand är personalstyrkan den rätta?

– Det får tiden utvisa. När vi fått alla rutiner att sitta så vet vi det. Med facit i hand kanske vi skulle ha haft mer extrapersonal vid uppstarten.

Under onsdagseftermiddagen satt Lundberg i möte med Sara Lagesen Lundgren, sektionsordförande i Kommunal Piteå. Från fackets sida vill man säkra att medlemmarna har rätt förutsättningar för att klara produktionen och rätt att ta ut övertiden i ledighet.

– Vi har sagt att 40 timmar övertid kan tas ut i ledighet, resten i pengar. Det är för att säkra verksamhetens behov, säger Helena Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om