Inglasat uterum med ombonad höstkänsla

Fluffiga plädar, naturens bräda toner och mjukveckade gardiner. Den inglasade verandan är en populär plats för att förlänga utesittar-säsongen. Men inglasningar kan vara rätt svåra att "få till" inredningsmässigt. Här får du tips på hur du kan skapa känslan av skönt höstmys och lugn.

Dynorna är gjorda av billiga trädgårdsdynor och tyget kommer från en köp- och säljsajt.

Dynorna är gjorda av billiga trädgårdsdynor och tyget kommer från en köp- och säljsajt.

Foto: Maria Johansson

Öjebyn2014-09-20 06:00

Den inglasade verandan är ett sätt för oss i norr att förlänga säsongen, både om våren och hösten. En plats där dynor och kuddar kan ligga framme, utan att riskera regndroppar och snålblåst.

Men inglasningen kan också vara en utmaning att göra ombonad.

– Vi får ganska mycket frågor om just den platsen. Ofta har den glaspartier i de flesta väggarna och därför blir energin och känslan väldigt snabb, det kan vara svårt att skapa ro, säger Carola Minrell, som driver inredningsföretaget Kreativo tillsammans med Camilla Pettersson.

– Inglasningar ska vara ett allt-i-allo-rum som vi använder ofta. Vi vill att det ska fungera både som en plats där vi hänger och tar det lugnt, en yta där vi umgås utan tv – men också som en plats för långa luncher och grillmiddagar. Det är svårt att möblera både för loungehäng och middagar eftersom det är olika höjder på borden, säger Camilla Pettersson.

Tavla blir matbord

För att lösa dilemmat har de valt att platsbygga en soffa med förvaring inuti. Som tillbehör finns lösa pallar i samma höjd. De kan användas för att skapa en divansoffa, för att lägga upp fötterna på, men de kan också bli extra sittplatser vid matbordet.

För när middagen ska dukas fram kan sidobordet dras ut. En tavla på väggen lyfts ner och läggs på sidobordet.

Vips så finns där ett matbord i standardhöjd.

– Vi valde att bygga sidobordet på hjul för att det ska vara enkelt att ta fram. Tavlan är gjord av en laminerat bild av fotografen Maria Fäldt, därför tål den en hel del och är enkel att torka av efter maten. Inredningen ska vara praktisk och snygg. Blir det för komplicerat använder man inte lösningarna som man tyckte var så smarta från början, säger Carola Minrell.

Jordnära nyanser

Ledorden för färger och materialval följer med Maria Fäldts naturbild.

Varmt och naturligt.

Som färgerna i mark och träd utanför inglasningen.

– Om vi hade gjort inglasningen klar på våren skulle vi ha inrett den med lätta, roliga färger men nu på hösten vill vi kura ihop oss och mysa och därför har vi valt varma, jordnära färger, säger Camilla Pettersson.

Scanna teglet

Den blå träpanelen har fått ny vitfärg.

– När vi målade träpartierna tog vi med oss en bit tegel och scannade av färgen i en fackbutik. Hade vi valt en 'vanlig' vit nyans skulle teglet ha sett smutsigt ut eftersom teglet och trät möter varandra, nu anpassade vi vitfärgen efter teglets nyans – annars hade vi behövt måla om även det, säger Camilla Pettersson.

Golvet, som har värmeslingor indragna sedan tidigare, har fått lurvig klädsel i form av en grå matta.

Både för känslan av ombonad och mjukhet, men också för akustiken.

– Egentligen ville vi lägga in en heltäckningsmatta som är mjukare, men hit kommer man ofta direkt utifrån och därför valde vi en matta som är gjord för sådana utrymmen. Den är lite tåligare helt enkelt, säger Carola Minrell.

Skirt med waveband

Vid det största partiet med glas är en skir gardin uppsatt med waveband.

En speciell skena och små krokar med glid gör att det är enkelt att skjuta tygmängden åt olika håll.

– Eftersom tyget är skirt så faller ljuset in mjukt även om vädret är grått och tråkigt. Vill man slippa se oputsade fönsterglas och fingeravtryck kan man också låta gardinerna hänga för, men skiner solen är det lätt att dra den åt sidan, säger Carola Minrell.

– Jag tycker att man ska mäta längden på glaspartiet och dubbla tygmängden för att få en härlig känsla. Eftersom det går ganska mycket tyg så kan ett tips vara att välja en bas som håller länge, säger Camilla Pettersson.

Skiss med lösa detaljer

Oberoende av vilket rum man vill fixa till tipsar Camilla Pettersson och Carola Minrell om att göra en skalenlig skiss.

– Det är lite pyssel men väl värt tiden. Det är lättare att se om soffan du har tänkt använda ryms, eller om bordsskivan kommer att sticka ut så att du inte kan öppna dörren. Det sparar mycket möda i längden, säger Carola Minrell.

Ytterligare ett tips är att låta möbler och andra delar som ska vara flyttbara att bestå av lösa, urklippta delar på skissen. Då blir det lätt att flytta om i rummet.

– Vi lät sittpallarna, sidobordet och bordsskivan / tavlan vara lösa så att vi kunde flytta runt och testa om vår idé med olika funktioner skulle fungera, säger Carola Minrell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om