Hyreshöjning drabbar förening

Att hyra ridhuset på Grans kostar numera 1 200 kronor per tillfälle. En kostnad som drabbar Piteå Rid- och Körsällskap som inte längre har råd att vara kvar.

Drabbade. De är besvikna på Piteå kommun och har inte längre råd att hyra ridhuset på Grans: Från vänster Tilde Franzén, Gitte Franzén, Stina Viklund, Linnea Ökvist, Gabrielle Westerlund och Hanna Wennberg.

Drabbade. De är besvikna på Piteå kommun och har inte längre råd att hyra ridhuset på Grans: Från vänster Tilde Franzén, Gitte Franzén, Stina Viklund, Linnea Ökvist, Gabrielle Westerlund och Hanna Wennberg.

Foto: Andreas Elvstrand

ÖJEBYN2017-10-09 21:00

Sedan Piteå kommun tog över Grans Naturbruksgymnasium från Region Norrbotten har det blivit dyrare att hyra ridhuset på anläggningen som genomgått en stor renovering.

Tidigare betalade Piteå Rid- och Körsällskap 200 kronor i timmen för att träna i lokalen, nu är den kostnaden fördubblad till 400 kronor i timmen. Ett minimikrav på tre timmar har dessutom införts vilket i praktiken innebär en kostnad på 1 200 kronor per tillfälle som föreningen hyr lokalen.

– Det är för dyrt för oss, vi måste söka oss någon annanstans, säger Gabrielle Westerlund, ordförande.

Brukar ni hyra ridhuset så länge som tre timmar?

– Det är lite olika hur länge man rider. I dressyren rider man en halvtimme var, är vi då fyra personer blir det bara två timmar. Är vi fem blir det två och en halv timme. Men vi måste ändå hyra tre timmar som är minimum. Ibland är hästarna sjuka och då är vi kanske bara tre personer som rider, säger Gabrielle Westerlund som menar att hoppgrupperna är värst drabbade:

– Der hyr bara en timma, mer orkar inte en häst hoppa. Ska ridhuset stå tomt resten av tiden?

Piteå Rid- och Körsällskap är en tränings- och tävlingsklubb för privatryttare. Föreningen har både ponny- som hästekipage som tränar och tävlar dressyr, hoppning och WE - Working Equitation.

Man håller till på Grans Naturbruksgymnasium där man har tränat och anordnat tävlingar inne i ridhuset, intill på området finns även deras medlemsstall och klubbstuga.

Föreningen har cirka 50–60 medlemmar, nu på hösten tränar man fortfarande utomhus på var sitt håll. Men på vintern brukar man samlas på ridhuset på Grans som är tillräckligt stort för hela deras verksamhet.

Så blir det dock inte denna vinter:

– Det tråkiga är att vi splittras som klubb när vi inte har någon hemmaarena, säger Gabrielle Westerlund som tror det blir svårt att hitta någon annan, liknande anläggning.

Tillsammans med förenings kassör har hon träffat de ansvarig för ridstallet på Grans.

– Vi trodde att vi skulle kunna komma fram till en lösning, men för dem var det inte ens diskuterbart. Det blev ett väldigt avhugget möte, säger Gabrielle Westerlund som är mycket besviken på kommunens agerande.

– Men det drabbar Piteå kommun i slutändan, då ridhuset kommer att bli mindre uthyrt. Vi har hyrt det väldigt många timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!