Utredningen klar kring Solanderskolans inomhusmiljö

Anticimex är nu klar med utredningen av luftmiljön i Solanderskolan i Öjebyn. Både personal och elever har känt av besvär med exempelvis huvudvärk, hosta och trötthet.

"Det har konstaterats problem med golvmattor och ventilation i klassrume. Jag är glad att kommunen tar tag i detta och åtgärdar problemen", säger rektor Mathias Lindmark

"Det har konstaterats problem med golvmattor och ventilation i klassrume. Jag är glad att kommunen tar tag i detta och åtgärdar problemen", säger rektor Mathias Lindmark

Foto: Maria Johansson

Öjebyn2021-04-28 07:00

– Vi har låtit personalen svara på en enkät och gjort diverse utredningar. Nu har vi hittat saker som går att åtgärda, säger Stefan Bengtsson, lokalstrateg vid utbildningsförvaltningen.

undefined
Linoleummattorna i klassrummen avger ett fint mjöldamm och ska åtgärdas.

Högstadieskolan byggdes 1959 och är en 4-9 skola som är utbyggd. Anticimex undersökning visade inte på något mögel i lokalerna. Däremot handlar det om en så kallad mjölning av skolans linoleummattor i tegelbyggnaden närmast OK men även i utbyggnaden. 

– Mattorna i klassrummen släpper ifrån sig ett fint mjöldamm. Det har varit samma problem med mattorna på Björklundaskolan och där har det gjorts åtgärder. Sedan har man också konstaterat att det finns problem med ventilationsdonen i skolan, säger han.

undefined
Den gamla delen av Solanderskolan i Öjebyn byggdes år 1959.

Enkätsvaren från personalen visar på olika upplevda hälsoproblem.

– De har uppgett att de känner trötthet och att de får huvudvärk. Detta kan kopplas till brister i ventilationen. En del har känt av hosta, heshet och nästäppa vilket kan vara på grund av linoleummattorna, säger Stefan Bengtsson.

undefined
Åtgärderna kommer att sättas in först när skolan är tömd på elever, menar kommunens fastighetschef Kerstin Albertsson Bränn. (Arkivbild)

Kerstin Albertsson Bränn, avdelningschef på fastighets- och serviceförvaltningen i Piteå kommun, vill inte uttala sig om hur många klassrum det handlar om eller vad det kommer att kosta.

– I ett första skede har problemen utretts och vi har tittat på vilka åtgärder som är lämpliga att sätta in. Nästa steg är att inventera omfattningen och planera för de olika åtgärderna mer detaljerat. Vi håller på att jobba med en kostnadskalkyl, säger hon. 

Det troliga är att man börjar att göra åtgärder i början av sommarlovet då skolan töms på elever. Kapaciteten på skolans ventilationssystem bedöms som tillräcklig.

– Golven kommer att få en ytskiktsbehandling och när det gäller luftmiljön ska tilluftsdon som står på golvet bytas ut till tilluftsdon (dysdon) i taket. Det görs för att få en bättre fördelning av luften i rummet, säger Kerstin Albertsson Bränn.

undefined
"Vi är en stor enhet med mycket personal och elever som berörs" , säger är rektor Mathias Lindmark.

Mathias Lindmark, rektor på Solanderskolan, tycker att det känns positivt att man har tagit tag i skolans inomhusmiljö. 

– Nu har vi någonting att förhålla oss till och att utgå ifrån. Personalen har fått information och jag tror att det är många som känner en lättnad över att man nu vet vad det är som orsakat problem med hälsan. Vi är en stor enhet med många elever och personal. Nu väntar vi på att åtgärderna ska genomföras, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!