Hoppas på fler näringar med bär

Ökad kunskap om bär och ekologiska odlingar hoppas kunna bidra till fler gröna näringar. Vid Försöksgården i Öjebyn samlades ett tiotal för att inspireras av olika nischgrödor.

Kan nya trender inom odling och vidareförädling ge nya affärsmöjligheter? På det temat föreläste hortonomen Elisabeth Öberg om nischgrödor. Seija Fallemark och Gerd Nordmark var två av deltagarna.

Kan nya trender inom odling och vidareförädling ge nya affärsmöjligheter? På det temat föreläste hortonomen Elisabeth Öberg om nischgrödor. Seija Fallemark och Gerd Nordmark var två av deltagarna.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2015-06-09 05:00

Allt fler efterfrågar ekologiska och närodlade råvaror men intresset för odling och vidareförädling har minskat. I ett led att öka antalet gröna näringar satsar hushållningssällskapet Norrbotten - Västerbotten på föreläsningar i ämnet. Vid ett seminarium som arrangerades på måndagen fanns bland annat Elisabeth Öberg, trädgårdskonsult och hortonom i Kalix, på plats vid Försöksgården i Öjebyn där hon pratade om bär och ekologisk odling samt odlingsmetoder.

Färre intresserade

Elisabeth Öberg har gjort en kartläggning av odlingarna i de fyra nordligaste länen och på 90-talet ökade intresset, men i dag ligger antalet odlingar på 70-talets nivåer. Generationsväxlingarna är en stor del i det hela.

– Om ingen vill ta över så är risken att det lokalodlade kommer att försvinna på sikt, säger hon.

Ekologiska odlingar är som sagt i ropet men det krävs mycket kunskap och det kan vara svårt att få till odlingar i stora skalor, förklarar Elisabeth Öberg. Alla råvaror går inte att odla ekologiskt i Sverige och därför anser hon, med tanke på miljöpåverkan, att det även är viktigt att tänka på närproducerade råvaror.

– Om vi importerar ekologiska varor från ett annat land är det då så ekologiskt med tanke på de långa transporterna som blir, säger hon.

Letar inspiration

I Försöksgårdens trädgård visade hon exempel på bär som odlats ekologiskt, som blåbärstry, åkerbär och svarta vinbär, hon visade exempel på markduk för att få bukt med ogräs och hon tipsade om bekämpningsmedel för insekter som är godkända för ekologiska odlingar. Ett tiotal odlingsintresserade var på plats för att ta del av kunskapen. Berit Hardselius, från Älvsbyn, var en av dem.

– Jag letar inspiration för att starta en nischad verksamhet vid sidan av mjölkproduktionen. Jag är nyfiken på att göra glass på olika sorters bär. Jag har havtorn hemma som är både gott och nyttigt och så är jag intresserad av blåbärstry, men det har jag inte smakat än, berättar hon.

Josefin Lundberg, Svensbyn, går med liknande tankar.

– Jag är lammproducent och jag funderar på att kombinera det men något annat. Det vore roligt att kunna göra något med de nyttiga bären som finns här. Vi behöver inte köpa superbär som finns utomlands, säger Josefin Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om