– Odlingarna ser fina ut, säger Sara Byström, biträdande projektledare.
Solen skiner över skördetröskan som klipper upp gångar i gräsodlingarna för att snart kunna påbörja skördearbetet. Detta skulle ha skett redan förra veckan, men då låg gräset platt och blött på marken.
– Det hade bara blivit en sörja om vi hade skördat då, säger Sara Byström.
Det man skördar först är fodergräs- vall- som odlas i ett mer långsiktigt projekt med monokultur. Monokultur innebär att man alltid odlar samma gröda på samma plats. Och lite längre bort på åkrarna finns testodlingar av olika vallfrömixer där man tillsammans med SLU i Umeå studerar vad som är optimalt för lokala förhållanden.
Nysatsning
Piteå-Tidningen har tidigare berättat om Hushållningssällskapets nysatsning i Öjebyn Agro park, där man forskar på odlingssätt och tänkbara nya grödor för Norrbottens och Västerbottens jordbrukare.
Den regniga, kalla och solfattiga våren har gjort att alla de tänkta försöksodlingarna kommit i jorden senare än vanligt. Men nu spirar det i testrutorna i Öjebyn Agro park. Förutom vall testar man i år även om ärtor kan fungera som proteintillskott i foder.
- Tanken är att få fram egenproducerat protein, så att lantbrukarna ska slippa köpa så mycket proteinfoder, säger Sara Byström.
Man testar även odling av ovanligare foderväxter som lupiner, åkerbönor, majs och ryps. Även olika typer av spannmål testas.
Kumminodling
Man har också lånat inspiration från vårt grannland Finland och börjat med kumminodling.
– Kryddan är en jättestor gröda i Finland. Men vi får se hur det går här, de har lite varmare klimat i Vasa, där man odlar den mycket, säger Mikael Kivijärvi, projektledare.
Kumminodlingen startades efter ett förslag från en lokal lantbrukare. Och det är så man vill arbeta - undersöka det som lantbrukarna inte själva har tid eller ekonomi att testa.
– Vi tar gärna emot fler förslag om vad vi bör prova, säger Sara Byström.
Blir resultaten bra kan man snabbt nå ut med den nya kunskapen till lantbrukarna.
– Inom ett år kan vi oftast komma med ett resultat om vad som fungerar, säger Mikael Kivijärvi.