– Tur då att timmerbranschen har en drivmedelsklausul, annars skulle det aldrig gå, säger Harry Persson, Linnea Engströms farfar och grundaren av Perssons åkeri.
Företaget har fyra timmerbilar, varav en rattas av Linnea som också är den som så småningom kommer att ta över firman då pappa Stefan Persson börjat fundera på pension.
Tredje generationen i åkeriet, med andra ord. När PT träffar Linnea och farfar Harry vid åkeriet i Öjebyn har hon precis rattat in med sitt ekipage som väger 74 modiga ton, tre släp fulla med timmer.
Hon berättar att bilen fullastad drar i snitt runt fem liter milen, plus det bränsle timmerkranen tar vid lastning.
– Jag kör 50–60 mil varje dag, i dag har jag till exempel hämtat timmer ovanför Abraur, så det drar fort ihop.
Räknar man med 55 mil, fem liter diesel per mil och ett avrundat literpris på 20 kronor kostar bara bränslet under en arbetsdag 5 500 kronor.
Åkerinäringens utsatta position till följd av den kraftiga prishöjningen på diesel är något som uppmärksammats av branschorganisationen Sveriges åkeriföretag. I en debattartikel som publicerades i PT på måndagen, skriver vd:n Rickard Gegö och norra regionchefen Carina Ahlfeldt att åkerinäringen inte ensam kan stå för fördyringen.
Gegö och Ahlfeldt kräver insatser från statens sida för att undvika en våg av konkurser över hela landet.
I artikeln konstaterar de att näringen trots rollen som samhällsviktig bransch är extremt prispressad och brottas med vikande vinstmarginal.
– Det finns helt enkelt inte utrymme för en ökning av dieselpriset på 34,3 procent, vilket är verklighet sedan januari 2021, skriver de.
Duon konstaterar att bränslet är en de största kostnaderna för ett åkeri och att den för en lastbil i fjärrtrafik står för 30 procent av kostnaden.
– En fjärrbil kör ungefär 20 000 mil per år och drar cirka 3,8 liter per mil. En höjning av bränslepriset med 34,3 procent ger en ökad kostnad per år med ungefär 297 000 kronor. Per bil.
Här inflikar Harry Persson att 3,8 liter per mil låter lite. Deras bilar tar mellan fem och sex liter milen.
Dieselpriset i Sverige är det högsta i Europa och åkeriföretagen kräver en översyn av energi- och bränsleskatter plus att ingångna avtal utan indexering måste ses över så att åkarna inte får ta hela kostnaden. En demonstration planeras också.