Världsunik testanläggning invigd

En helt unik testbädd, en mötesplats för kunder, leverantörer och företag, och en helt unik tryckpress för kompositmaterial har invigts vid Rise Sicomp i Öjebyn. Totalt handlar det om en 40-miljonersinvestering.

En man och hans tryckpress. Teknikern Robert Vesterlund är den som både styr den unika pressen och samlar in alla data om vad som händer under processen.

En man och hans tryckpress. Teknikern Robert Vesterlund är den som både styr den unika pressen och samlar in alla data om vad som händer under processen.

Foto: Gunnel Ekman

Öjebyn2021-09-02 16:26

Hon är strålande glad Ingrid Bergqvist, avdelningschef vid Rise, då det statliga forskningsinstitutet officiellt fått inviga den nya testbädden i Öjebyn.

undefined
Ingrid Bergqvist, avdelningschef vid Rise, är jätteglad över den i sitt slag unika testbädd som nu officiellt invigts i Öjebyn. Totalt handlar det om en 40-miljonersinvestering.

– Det här är en unik anläggning och en unik tryckpress, den enda i sitt slag för biobaserad komposit, säger hon.

Rise står för Research institutes of Sweden där staten samlat kompetens för ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. 2019 köptes även Sicomp i Öjebyn upp och är nu en del av Rise, som totalt har 2 800 anställda i landet.

– Vi ska arbeta för hållbarhet och en materialomställning där vi går bort från fossila råvaror mot mer hållbara material och återanvändning, då är den här testbädden helt unik i sitt slag, säger Bergqvist.

undefined
Ulf Westerberg, Piteå Science park och Swe-Cic, och Fredrik Westerberg, programansvarig för testbädden vid Rise, visar ett exempel på produkter som utvecklas i Öjebyn, en prototyp till en hatthylla i en bil.

Det som skapats i Öjebyn beskrivs som en helt unik miljö, en mötesplats där ingenjörer, tekniker och forskare arbetar tillsammans för att utveckla nya material och tekniker och hitta hållbara lösningar i ett längre perspektiv.

undefined
Ingrid Bergqvist, avdelningschef vid Rise, vid invigningen av den i sitt slag unika testbädd som nu finns i Öjebyn. Totalt handlar det om en 40-miljonersinvestering.

40 miljoner kronor har satsats i anläggningen, tryckpressen har kostat 20 miljoner och lokaler och kringutrustning lika mycket.

Vad är det då som är så unikt med pressen?

– Ja, det är den enda i sitt slag i världen, den är specialbeställd och tillverkad för polymera material, alltså komposit, berättar Fredrik Westerberg, som är programansvarig för testbädden.

undefined
Fredrik Westerberg är programansvarig för den nya testbädden för hållbar komposittillverkning i Öjebyn och teknikern Robert Vesterlund är mannen som "kör" den.

Teknikern Robert Vesterlund är entusiastisk inför pressen han är satt att sköta. Han styr den genom att mata in alla värden och sedan dokumentera vad som händer under hela processen.

– Den är exakt och precis och i och med att den är servohydraulisk klarar den pressning av allt från jättesmå produkter till gigantiskt stora, som mest 40 tons verktyg.

Sedan smygstarten i juni har 16 forskningsprojekt initierats, vissa är under planering, vissa redan avslutade och andra pågående.

Ulf Westerberg, som är projektledare för kompositklustret Swe-Cic som drivs av Piteå Science park, är också nöjd. Utvecklingsarbetet i Öjebyn kan ge uppdrag och sysselsättning lokalt och samarbetet med exempelvis skogsindustrin kan leda till nya spännande material, kolfiber av cellulosa till exempel.

undefined
Ulf Westerberg, Piteå Science park, och Fredrik Westerberg, programansvarig vid Rise, myser vid den unika tryckpressen för polymera material.

– Hit ska företagen kunna vända sig med en idé, där vi bidrar med kunskap och tester innan de själva behöver ta ställning till investeringar, konstaterar Ingrid Bergqvist.

Fordonsindustrin är största målgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!