Under två dagar har företagarna Rick och Nancy Holliday från norra Kalifornien besökt Lindbäcks bygg för att samla kunskap om företagets sätt att bygga industriellt producerade hus i fabrik.
– För ett halvår sedan kände vi inte ens varandra, men tack vare Stefan Lindbäck och hans anställda har vårt företag genomgått en utveckling som betytt mycket för oss, säger Rick Holliday.
Han berättar att behovet av bostäder i USA är stort. För två år sedan grundade makarna sin fabrik, Factory OS, i staden Vallejo som ligger i San Fransisco bukten. Här tillverkar de flerfamiljshus i trä i den ikoniska byggnaden 680 på Mare Island, den användes tidigare av marinen för att bygga upp ubåtsflottan efter attacken mot Pearl Harbor.
– Området passar vår verksamhet perfekt. Hangaren vi jobbar i är stor och ljus. Staden Vallejo har länge dragits med stora ekonomiska problem men håller på att byggas upp med nya företagsetableringar som ger invånare jobb och framtidshopp. Bostadsbristen är stor och dyra hyror tvingar många att leva i tält kring gatorna, säger Rick Holliday.
Han beskriver deras etablering som rasande snabb. De hade vare sig visitkort eller företagsorders klara när företagsjätten Google knackade på dörren. De hade insett samhällsproblematiken och saknade bostäder till många anställda.
– Vi fick ett akut behov av att effektivisera och öka produktionstakten för att kunna leverera då Googles moderbolag Alpabet beställde 300 modulhus med lägenheter för 30 000 dollar till Silicon Valley, säger han.
Tanken att exportera sitt kunnande till andra i samma bransch väcktes redan 2007 hos Stefan Lindbäck. De samarbetade då med ett danskt företag, som köpt deras gamla vägglinje.
– Bolaget gick i konkurs på grund av finanskrisen, men vi fick blodad tand och sen dess har vi jobbat med att vidareutveckla vårt konceptet "technology transfer". Det är samhällsekonomiskt smart att bygga på det här sättet och vi vill låta fler ta del av det vi lärt oss under alla år.
Just nu jobbar de i dialog med fem andra byggföretag i Nordamerika, Nya Zeeland och i Finland. I höstas åkte han och tre anställda till Vallejo för att se vad de var i behov av och för att föreläsa vid universitetet i Berkeley för olika projektutvecklare.
– Det är betydelsefullt för vår personal att få känna sig delaktiga och få en personlig utveckling tillsammans med andra företag. Vi har vana av att sälja råvara och ta betalt för den. Nu ska vi lära oss att paketera kunskapen och sälja den, säger Stefan Lindbäck.
Utvecklingen har sedan fortsatt mellan företagen och nu har makarna Holliday gjort ett återbesök i Piteå.
– Här ses de anställda som en tillgång. Vi har skapat en egen fackklubb enbart för vår fabrik med inspiration av deras fackliga arbete. Den nivå av mänsklig respekt som finns i fabriken kommer jag att ta med mig hem, säger Nancy Holliday.
Bostadsbrist är ett växande globalt problem och Factory OS är nu inne i en het och expansiv fas precis som Lindbäcks bygg med sin nya fabrik. De anställer i snitt fem nya medarbetare i veckan.
– Vi får en enorm inspiration av att se och lära här. Även om besöket varar i endast 48 timmar och det fortfarande känns som mitt i natten för mig är jag full av beundran för den världsledande, högteknologiska och miljömässigt hållbara produktion som finns här i Öjebyn och på Haraholmen, säger Rick Holliday.