Hedersvåld vardag för många flickor
Det kan räcka med att en flicka pratar med en klasskamrat av det motsatta könet ute på rasten. Någon har sett dem, rykten börjar spridas och plötsligt är familjens heder hotad. Arhe Hamednaca, expert på hedersrelaterat våld, föreläste i går om ämnet på Framnäs folkhögskola.
Det var mordet på Fadime Sahindal för åtta år sedan som gjorde att Arhe Hamednaca bestämde sig för att försöka göra något åt hedersrelaterat våld.
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
- Det psykiska lidandet är stort, framför allt bland unga flickor i tio-tolvårsåldern som går hem från skolan med en klump i magen varje dag. Kanske har de pratat med en klasskamrat av det motsatta könet ute på rasten och nu har någon sett dem och skvaller har satts igång. De här flickorna har ett helvete som väntar på dem då de kommer hem, säger Arhe Hamednaca.
Kollektivt planerat
I dag är han en flitigt anlitad föreläsare inom just ämnet hedersrelaterat våld och förtryck och har besökt de flesta kommuner runt om i landet för att utbilda bland annat skolpersonal och kommunala tjänstemän.
- Hedersrelaterat våld är alltid kollektivt planerat och socialt sanktionerat, detta till skillnad mot mäns våld mot kvinnor i allmänhet där det handlar om en individuellt utförd handling som dessutom är kollektivt fördömd, säger Hamednaca.
Det kan handlar om både psykiskt, fysiskt, sexuellt och socialt våld. I grunden handlar det om att bevara bilden av "den perfekta familjen". Framför allt ska döttrarnas liv och sexualitet kontrolleras - bara vid en misstanke om något fel är familjens heder hotad och måste "renas" - i slutändan kan det leda till mord.
Lever som tidigare
Hederskulturen finns i en rad olika länder, främst kring mellanöstern, nordafrika och södra Asien och handlar om "kultur".
För att kunna forsätta att leva som tidigare söker sig många flyktingar som kommer till Sverige sig i dag till exempelvis Rosengård:
- Där kan fäderna fortsätta att kontrollera sina familjer. Faktum är att där lever de ännu mer kontrollerat än vad släktingarna gör i sina hemländer.
Öka kunskapen
Det är för att öka kunskapen om och förebygga hedersrelaterat våld som Arhe Hamednaca gör sina föreläsningar, han tror själv på en lång introduktion för de flyktingar som kommer till Sverige. Att de verkligen får en chans att lära känna vårt "öppna samhälle" och se dess fördelar - att de integreras fullt ut.
Hamednaca menar även att man måste se ämnet i ett bredare perspektiv. Även unga män drabbas av våldet, exempelvis om
de tar en syster i försvar, eller tvingas till en kriminell handling. Även homosexuella och handikappade fördöms och är en skam för familjen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!