Ellådcykeln står redo och i hallen är barnen redan färdigklädda med hjälmarna på.
– De är taggade! säger Anci Thyni som tillsammans med Katarina Björklund, barnskötare, hjälps åt med att spänna fast alla sex barn och se till så att alla sitter säkert.
På Björklunda Förskola i Öjebyn för barn mellan ett till fem är de två ellådcyklarna ett populärt inslag i verksamheten. Anci Thyni är den som cyklar mest och ofta sitter Katarina Björklund med i lådan när de ska på utflykt.
– Det ger oss en helt annan frihet, vi har ganska långt till skogen här på Björklunda, men med elcyklarna så kommer vi riktigt långt med barnen och kan upptäcka nya platser, säger Anci Thyni.
Hon bedömer att de använder cyklarna i snitt två gånger i veckan, ibland mer. Det har hänt att hon cyklat fem mil på en vecka, en gång blev det hela sex mil på en dag.
Grisberget, isbanan och lekparken vid Storstrand är populära utflyktsmål. Ibland tar de matsäck med sig och blir borta några timmar.
– Vi har nog snart besökt alla lekparker (skratt). Till sommaren är målet att vi ska ta oss ut till Gläntan, säger Anci Thyni.
– Ja, ellådcyklarna är fantastiska! Det gör att vi kan göra så mycket mer med barnen, säger Katarina Björklund.
När PT åker med i ellådcykeln är stämningen på topp och barnen sjunger tillsammans.
– Det är roligt för att man får se sig runtomkring, man får leka på andra ställen, säger Miriam Mäki, fem år.
Ellådcyklarna tar totalt 150 kilo och kan köras i upp till 25 kilometer i timmen. På en panel väljer den som kör hur mycket hjälp man vill ha.
– De går att cykla som vanligt också, men det blir ganska tungt med alla barn, säger Anci Thyni.
Hon uppger att enda nackdelen är att batteriet inte håller så länge, särskilt nu under vintern, men man brukar ha ett extra batteri med sig så man kan byta.
– Det känns också viktigt att visa för barnen att cykeln kan vara ett alternativ till bilen när man ska ta sig någonstans.
Många av Piteå kommuns förskolor har i dag ellådcyklar, men få använder dem under vintern. Men på bland annat Björklunda förskola har man utrustat dem med dubbdäck.
– Det är klart att man kan använda dem på vintern, barnen åker ju skoter, så klart att de kan åka ellådcykel också. Vi bor ju i Norrbotten, säger Anci Thyni.