På Repris får Piteåbornas gåvor nya ägare

I mer än 20 år har Repris i Öjebyn tagit emot Piteåbornas avlagda saker och sålt dem vidare. Det är en verksamhet i ständig förändring som anpassas efter antalet deltagare och deras förmågor.

Tobbe Lundh och Linda Tjernlund är arbetsinstruktörer på Repris. De beskriver en verksamhet där alla ska kunna handla något. Om ett pris är lågt gläds de med den kund som gjort ett fynd.

Tobbe Lundh och Linda Tjernlund är arbetsinstruktörer på Repris. De beskriver en verksamhet där alla ska kunna handla något. Om ett pris är lågt gläds de med den kund som gjort ett fynd.

Foto: Ylva Forslund

Öjebyn2023-02-02 17:00

På loppis med PT

På Repris jobbar arbetsinstruktörer, personer inom LSS, språkpraktik och de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Här finns bara ett fåtal varaktiga jobb.

– Repris är ett avstamp för att komma vidare, säger Linda Tjernlund, arbetsinstruktör.

undefined
Linda Tjernlund säger att verksamheten på Repris är i ständig förändring och anpassas efter antalet deltagare och deras förmågor.

I den stora lokalen i Öjebyn finns olika avdelningar där saker hamnar efter genomgång och sortering. Textilavdelningen är en stor avdelning dit mängder av material kommer in. Det som inte kan användas återvinns i möjligaste mån.

– Vi köper till exempel aldrig sopsäckar utan syr egna av gamla lakan som inte går att sälja för att de är trasiga eller fläckiga, säger Linda Tjernlund.

undefined
Garn och tråd går att köpa på en gör det själv-avdelning.

Att ta vara på allt som kommer in på något sätt är en tanke som genomsyrar hela verksamheten. Det kan handla om att återanvända beslagen på en trasig byrå, eller att sprätta loss knappar på en skjorta som inte går att sälja. Det som "demonteras" hamnar i en gör-det-själv-hörna där det säljs som tillbehör.

I perioder har man igång en återbruksavdelning men det kräver mycket personal och särskilda förmågor hos deltagarna. Just nu är antalet deltagare omkring 40 och återbruksavdelningen går på sparlåga.

undefined
Lampor i alla dess former finns det gott om. Enligt Linda Tjernlund och Tobbe Lundh hör lampor till storsäljarna i butiken.

– För ett tag sedan hade vi en kvinna från Syrien som var utbildad sömmerska. Då blev det mycket sytt på textilavdelningen. Vi har också haft en kvinna här som var duktig på att göra om möbler. Vi anpassar verksamheten utifrån de som är här, säger Linda.

Tobbe Lundh jobbar som arbetsinstruktör sedan många år. Han förklarar att alla pengar som kommer in går tillbaka till verksamheten. Han skickar en tacksamhetens tanke till alla Piteåbor som skänker saker som är en förutsättning för att verksamheten ska fungera.

– Piteåborna ställer upp och skänker och genom det kan vi hjälpa lokalt, säger han.

undefined
Böcker fyller upp en av kassadiskarna.

Tobbe Lundh lyfter fram de samarbeten man har där Pireva är en viktig partner.

– Vi har en återvinningsbod på Bredviksbergets anläggning varifrån vi får massor med saker.

Eftersom lagringsutrymmet på Repris är begränsat och inflödet av saker är stort är det viktigt att det är ruljangs på grejerna.

undefined
Tobbe Lundh och Linda Tjernlund är arbetsinstruktörer på Repris. De beskriver en verksamhet där alla ska kunna handla något. Om ett pris är lågt gläds de med den kund som gjort ett fynd.

– Vi försöker ha en prissättning så att alla ska kunna handla något här. Om vi sätter ett "för lågt pris" ser vi inte det som ett misslyckande i prissättningen utan gläds med den kund som gjort ett fynd. Man kan aldrig göra fel på Repris, säger Tobbe Lundh och tillägger:

– Vi har en fantastisk sammanhållning här och tar hand om varandra.

Det finns dock ett lager som i princip alltid är fullt på Repris.

undefined
Efter julen har lagret med julsaker börjat fyllas på igen.

– Julsaker har vi hur mycket som helst. Här var det tomt just vid jul men nu fylls det på igen, säger Linda och pekar på loftet där julkartongerna åter börjat samlas i höga staplar.

Sportartiklar, kläder, leksaker och lampor hör till de saker som säljs mest. Linda förklarar att mycket av den textil som kommer in inte hamnar i butiken. Här skulle hon önska ett större återbruk.

undefined
Camilla Pettersson är arbetsinstruktör på Repris och jobbar en del med återbruk. Just nu har man börjat så smått med påskpynt.

– Vi har försökt med samarbete för att kunna återvinna fibrer men det har stupat på att det blir för dyrt. Det här är frågor vi jobbar med hela tiden och kanske kan det bli något längre fram.

Vad är ditt bästa loppisfynd?

– Jag bodde utomlands och flyttade till Piteå 2015. Jag kom hit med två resväskor, det var allt. Jag köpte hela mitt bohag på second hand, att köpa nytt var uteslutet Jag var här på Repris, på Röda korset, PMU och i Badhusparken, säger Tobbe Lundh.

undefined
Kläder finns det gott om på Repris.
undefined
Linda Tjernlund är arbetsinstruktör och trivs med jobbet på Repris.
undefined
Dockor och porslinsfigurer står uppställda i rader.
Repris

Loppis- och retrotrenden har vuxit sig stor och att åka på loppisrundor har för många blivit en livsstil. I den här artikelserien besöker PT nya och gamla, kända och okända loppispärlor.

Repris i Öjebyn har funnits i mer än 20 år. Här säljs saker från flera olika avdelningar där fritidsartiklar, lampor och leksaker är populära.

Verksamheten baseras på gåvor från Piteåbor där mycket av sakerna hämtas från återvinningsboden på Bredviksberget men saker kan också lämnas på plats vid butiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!