Grans inkörsport till hundliv

Tilda Marklund är 15 år och går i nian vid Christinaskolan. Redan nu funderar hon på att utbilda sig till polis för att bli hundförare och på torsdagen var hon på Grans i Öjebyn med japanska spetsen Nova för att nosa på skolans hundprogram.

”Duktig hund – du klarar hindret”. Tredjeårseleven Moa Forsman instruerar golden retrievervalpen Gizmo.

”Duktig hund – du klarar hindret”. Tredjeårseleven Moa Forsman instruerar golden retrievervalpen Gizmo.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2015-10-08 15:30

Christinaskolan har samarbetet med Grans naturbruksskola i flera år där elever fått komma för att ta del av gymnasieskolans program.

– Syftet är förstås att locka eleverna att söka hit, säger Mona Persson, resurs­pedagog på Grans.

Just nu finns 16 hundar vid skolans hundutbildning som lockat 33 studenter.

Kerstin Forsberg, högstadielärare vid Christinaskolan, berättar att varje höst har skolan må-bra-tema under en vecka där eleverna kan välja olika saker. Kerstin Forsman, som är aktiv kennelkonsulent, har en hundgrupp och det var den som kom till Grans på torsdagen. En grupp med tjejer kom med varsin vovve för att låta dem träna agility och tredjeårseleven Moa Forsman gav hundtips och informerade om utbildningen.

Vill bli hundförare

Tilda Marklund går i klass 9 och är starkt intresserad av hund. Hon kom med japanska spetsen Nova, fem år.

– Jag tycker om alla djur och har praktiserat på Grans och kan tänka mig att söka in på hundskolan. Vi får se om jag söker, men på sikt kan jag tänka mig ett jobb som hundförare inom polisen. Det verkar vara ett intressant jobb, säger 15-åringen.

Tintin Berg går i 9 B och kom med egna valpen, golden retrivern Gizmo.

– En rolig dag. Jag vet inte, men skulle kunna tänka mig att gå utbildning på Grans.Jag har intresse av att jobba med alla djur och det kan vara vad som helst, säger hon.

Kerstin Forsman uppger att kontakterna med Grans fortsätter. Före jul kommer eleverna vid Christinaskolan att (utan hundar) få komma till skolan för att få ytterligare information inför gymnasievalen våren 2016.

– Vi har alltid haft studiebesök vid Grans som ordnat öppet hus. Det ger oss mycket att få en egen dag vid skolan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om