Grannar överklagar detaljplan för Storstrand

Grannar har överklagat den detaljplan som beslutats för Storstrand "Vi har ingen brådska utan avvaktar processen", säger Lina Vikberg, verksamhetschef.

Den detaljplan för Storstrand som klubbats av samhällsbyggnadsnämnden har överklagats till mark- och miljödomstolen.

Den detaljplan för Storstrand som klubbats av samhällsbyggnadsnämnden har överklagats till mark- och miljödomstolen.

Foto: Jenny Lindhammar

Öjebyn2020-10-15 18:00

I september antog samhällsbyggnadsnämnden en detaljplan för området runt Storstrand efter en lång process. Området har tidigare varit oreglerat, vilket komplicerat den utveckling av området som Storstrand velat göra.

– Det började med att vi sökte bygglov för fyra år sedan men då området inte var planlagt ville kommunen börja i "rätt ände" och först upprätta en detaljplan, sade Lina Vikberg till PT den 10 september.

Nu står det klart att processandet fortsätter. Grannar som varit kritiska till en utökning av campingen, särskilt till att en intilliggande äng eventuellt kan komma att grusbeläggas och användas som parkering, har nu överklagat den beslutade detaljplanen till mark- och miljödomstolen. I överklagan tas, förutom exempel på olägenheter som en utökning skulle innebära för grannarna, även upp hur ärendet hanterats av kommunen över tid. Här anser sig grannarna ha blivit illa behandlade.

Att ärendet nu hamnat i mark- och miljödomstolen innebär att en utökning av verksamheten skjuts upp i minst ett halvår.

– Vi känner till överklagan och har fört dialog med grannarna via kommunen. Vi tänker utifrån ett längre perspektiv där det är viktigt att det här blir bra för alla i slutändan, säger Lina Vikberg.

Nils Widebäck, tingsnotarie på Umeå tingsrätt, förklarar att om mark- och miljödomstolen avslår överklagan finns möjligheten att överklaga vidare till mark- och miljööverdomstolen. Om ärendet tas upp till prövning där tar det ytterligare månader innan några byggnationer kan bli aktuella.

Hur känner ni inför att inte kunna sätta spaden i jorden på flera månader?

– Vi avvaktar processen. Vi ser det vi vill göra som ett långsiktigt arbete. När allt är klart måste vi också söka bygglov för våra projekt, något som också tar tid. Nu kommer dessutom en vinter då vi ändå inte kan göra något så vi tar det med ro, säger Lina Vikberg.

Storstrand kursgård ägs och drivs av Storstrandsföreningen som består av 20 kristna föreningar från olika samfund i Piteå. På Storstrand har det bedrivits kursgård, konfirmationsläger och barnläger sedan 1939. Numera omfattar verksamheten även konferens, camping, uthyrningsstugor, vandrarhem, restaurang, minigolfbana, olika event och konserter.

Det som ligger närmast i tid är att utöka antalet campingplatser från dagens 39 till totalt 60, i vilken takt det kommer att ske är ännu inte bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!