PT har berättat om 40-åriga Ulrica Hortlund, Öjebyn, som i 17 år haft personliga assistenter dygnet runt.
I början av juni kom chockbeskedet att hjälpen skulle dras in och försäkringskassan bedömde hjälpbehovet till en och en halv timme i veckan.
Ulrica har autism med inslag av tvångssyndrom, hon har ett neuropsykiatriskt funktionshinder som påverkat henne i stort sett hela livet. Det har gjort att hon i två år legat intagen på psykiatrin och hon har även vårdats på behandlingshem.
Sedan beskedet i juni har turerna och överklagandena varit många. Ett hinder i gången var att det var semestertider vilket gjorde det än svårare att få tag på nyckelpersonerna. Den sista åtgärden var att överklaga till förvaltningsrätten och begära inhibition, vilket innebär att beslutet skjuts upp.
På tisdagen kom så beskedet, Ulrica får ha kvar alla sina assistenter och hon får bo kvar i lägenheten i Öjebyn.
– Jag är så glad att jag grinar. Jag är överlycklig, jag får behålla mina tjejer och min lägenhet, säger hon per telefon.
De senaste månaderna har varit svåra för henne. Hon har mått "skitdåligt och haft ont i magen" när hon inte vetat hur framtiden skulle bli.
– Jag vill ju bo kvar här tills jag klarar mig själv.
Förvaltningsrättens ambition är att inom sju månader ge ett klart besked över vad som gäller.
LÄS OCKSÅ: Förvaltaren orolig för förändringen
– Vid jultid får vi en ny dom, säger förvaltaren Tor Karlsson som ringde rätten för att få en förklaring av det juridiskt svårfattade dokument han fått hem.
"För att beslut om inhibition ska meddelas har det i praxis ställts upp ett krav på en tämligen hög grad av sannolikhet för att avgörandet kommer att ändras i sak. Kravet har dock satts lägre om målet har sådan karaktär att det för en enskild kan antas medföra betydande olägenheter om beslut ska gälla omedelbart. Inhibition anses kunna meddelas när utgången i målet framstår som oviss".
– Jag tycker det låter hoppfullt. Blir beslutet vid jul negativt kan vi överklaga det, säger Karlsson.