– Vi har ju samma inriktningar här och från hösten 2021 renodlar vi hästhållningen. Plockar friskolan många elever av oss så kan det påverka vår verksamhet, säger Monica Blomberg, rektor på Grans naturbruksskola.
Samtidigt vill Blomberg tona ner oron och menar att fler aktörer innebär att de aktuella utbildningarna blir synligare.
– Vi har hela länet som upptagningsområde och kan erbjuda internat. Vi hade bara fyra förstahandssökande från Luleå i höst.
Enligt Monica Blomberg finns det stora behov av personal inom djurvård och hästhållning, så framtidsprognosen är god.
– Inom travet skriker man efter folk. Även djursjukvården har behov, men där har vi haft problem att hitta praktikplatser. Det beror på att friskolor från södra Sverige köper praktikplatser även här i norr.
Blomberg påpekar att Grans naturbruksskola kan erbjuda många fördelar till sina elever.
– Djurstallarna och tekniken inom lantbruket är toppmodernt och där har vi ingen konkurrens. Personalen är erfaren med hög behörighet. Vi kan erbjuda internat och stall till elever som vill ha med egna hästar, men en del av hästutbildningen sker på Piteå ridklubb som vi samarbetar med, säger Monica Blomberg.
Nästa höst startar Grans en ny utbildning med 16 platser med inriktning på naturturism.
– Det känns som en jättespännande satsning. I det fallet är vi glada att Skolinspektionen sa nej till friskolans planer på naturturism.
– Vi tror att naturturism kan attrahera en ny elevgrupp. Grunden är hållbar turism. Det kan handla om att bli guide eller att starta eget, kanske parallellt med att bedriva lantbruk, säger Blomberg.
Tidigare var Region Norrbotten huvudman för Grans naturbruksskola, men sjunkande elevantal innebar ökade kostnader. När Piteå kommun tog över ansvaret sommaren 2017 var elevantalet 104 stycken. Ett antal som har ökat kraftigt sedan dess.
– I år har vi 144 elever. Med satsningen på naturturism kanske antalet ökar till cirka 160 elever. Som mest skulle vi kunna ta emot runt 180 elever, säger Monica Blomberg.
På Grans kan gymnasieeleverna välja mellan att läsa inriktning djur eller inriktning lantbruk med flera yrkesutgångar. All utbildning varvar teori och praktik och eleverna erbjuda 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) i såväl Sverige som andra länder i Europa.
Från hösten 2021 renodlas hästhållningen och dessutom tillkommer naturturismen.