Midsommarhelgen har inneburit långa dagar och sena kvällar med att bärga den första skörden för skolans personal. Naturbruksgymnasiet skulle ha börjat skörda redan för en vecka sedan.
– Det regnade så vi fick avvakta. Nu är vi en handfull personal som jobbar och så har vi haft lite tur. Våra franska utbytesstudenter på skolan har bidragit till att vi har fått in stora delar av skörden mycket snabbare än vad vi hade räknat med, säger Nina Olovsson.
Studenterna Pierre Plisson, Qentin Moucheron och Gauthier Behauge är alla 17 år och kommer från lantbuksskolan Leap Saverly Berlette i norra Frankrike. Där går de inriktning maskin. Det är första året som Grans har utbytet, när det blir möjligt att resa igen ska maskinelever från Öjebyn åka dit. Utbytesstudenternas familjer har mjölkgårdar och de är vana att jobba med lantbruk.
– Vi har tagit oss fram med olika översättningsprogram på smartelefon och så med kroppspråket. Det har inte heller varit några problem för dem att köra traktor. Tack vare att de är här så har vi tjänat in nästan en veckas arbete och skörden har gått smidigt. De är fantastiskt duktiga. Tack vare dem kan vi snart gå på semester med ett större lugn, säger hon.
För att djurens mat ska bli så energirik som möjligt är det bråttom att få in gräset. Grans är en ekologisk gård och sköts därefter.
– Vi kör nästan oavbrutet vagnar fulla med ensilage. En plansilo är färdigställd och nu håller vi på med den andra. Marken vi skördar ligger lite längre bort från skolan, säger Olovsson.
För att gräset ska behålla så mycket av sin näring som möjligt är det viktigt att hacka det smått och packa ihop det med en traktor. Man gör det till en konserverad gräsmassa i plansilon som sedan täcks med plast så att det blir lufttätt.
– Processen gör att det blir ett väldigt smakligt foder. Ju mer näringsrikt ensilaget är desto mindre kraftfoder behöver man tillsätta vid utfodring och det är bra om man är en ekologisk gård, säger hon.
Det allra viktigaste är bra väder och att skörda vid rätt tidpunkt.
– Allt händer så fort nu när det är ljust dygnet runt. Om vi väntat några dagar så hade gräset hunnit tappa mycket energi. Då hade proteinhalten gått ned från hög kvalité till att det nästan blivit hästhö. Skillnaden är stor, säger Nina Olovsson.