Från lågprisvaruhus till second hand-butik

Det gamla Sabels-huset i Öjebyn hyrs ut till hjälporganisationen PMU och blir en av Sveriges största second hand-butiker, med namnet Second Chance. Tanken är att bidra med en arbetsplats för människor i behov av ett socialt sammanhang och försäljningens avkastning går till biståndsprojekt. Projektledare för second hand-verksamheten på PMU Stefan Lindberg tror att portarna kan slås upp i maj.

Sabels gamla kundvagnar kommer nu innehålla second hand-fynd.

Sabels gamla kundvagnar kommer nu innehålla second hand-fynd.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2014-03-04 17:37

Längs stengolven står fortfarande de trådbackar, kyldiskar och hyllor som tidigare brukade hysa konserver, dagligvaror och hushållsprodukter i det för piteborna välkända lågprisvaruhuset Sabels. I åtta år har byggnaden stått outnyttjad, men i månaderna som kommer, ska det nu sjuda av aktivitet i den 3000 kvadratmeter stora lokalen.

– Sammanlagt blir vi kanske 25-30 stycken som arbetar med detta framöver. Planen är att anställa en butikschef, vice butikschef och lageransvarig som tillsammans med våra samarbetspartners har huvudansvaret för butiken, berättar Stefan Lindberg.

60-tal butiker runtom i landet

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete, PMU, har startat drygt 60 second hand-butiker runtom i Sverige och konceptet är att genom samarbeten med bidragsgivande organisationer, ideella föreningar och kommuner grunda second hand-verksamheter. Strömnäskyrkan, Kustkyrkan i Jävre och LP-kontakten, en verksamhet med kristen grund som hjälper människor med missbruksproblem, är de största samarbetsparterna i Piteå. Även Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och andra sociala verksamheter inom kommunen ska kopplas in i projektet.

– Vem som helst som vill komma och hjälpa till är välkommen. Alla människor behöver ett socialt sammanhang och att göra något som känns värdefullt om dagarna. Här ska alla vara välkomna att umgås och hitta ett sammanhang, oavsett historik och förutsättningar, säger Lindberg.

Lokalen är i gott skick och mycket av inredningen som redan finns på plats kommer att användas även fortsättningsvis till butiksverksamheten. Huvudingången och kassorna ska stå kvar där de alltid har stått. Stefan Lindberg pekar mot olika delar av lokalen. Först kommer besökaren till glas- och porslinshyllorna för att sedan till höger kunna gå och sätta sig på caféet. Boksektionen ska ligga i anslutning till caféet vid sidan av kläd- och textilsektionen och längst in i butiken planeras möbelsektionen. Det som säljs kommer att utgöras av lokala donationer och av Arcus fyndmarknad i Luleås varuöverskott.

– Det skänks massor. Intresset för second hand har vuxit enormt under de senaste åren. Vi jobbar enligt principen att erbjuda bra grejer till billiga priser, vi kallar det Ullared-principen.

En social mötesplats

Det kommer att vara öppet två dagar per vecka. Det brukar vara lite av en happening när second hand-butikerna har öppet och just caféverksamheten är något som varit en succé i många av de butiker som grundats genom åren.

– Eftersom vi bakar allt själva på plats och säljer till halva priset jämfört med inne i staden så händer det att folk kommer i första hand för att fika och i andra hand för att handla. Men vi vill ju att det här ska vara en social mötesplats också, menar Lindberg.

Att återanvändningsmarknaden Repris ligger ett stenkast bort är snarast något fördelaktigt, anser projektledaren, som har jobbat som antikhandlare i många år.

– Konkurrens är oftast av godo, det finns en anledning till att butiker av liknande slag ofta ligger i närheten av varandra. Den stora skillnaden är vårt biståndsarbete, som är kärnan till allt, förklarar Lindberg.

Mycket återstår att göra, från planeringsarbete och administrativ kontakt med alla som ska delta i projektet till att inreda den blivande butiken. Men Stefan Lindberg, som bor i Skellefteå, tror att Piteå är precis rätt plats för ett projekt som detta.

– Jag har varit här i många sammanhang förr och har fått intrycket att Piteå är en stad där man ställer upp för- och värnar om varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om