Fartguppet i anslutning till järnvägsövergången i Öjebyn har funnits i många år. Under hösten har det byggts om och står nu färdigt.
Men alla känner inte till att det är en passage, vilket innebär att bilister inte behöver lämna företräde för fotgängarna. Förutom vanlig gångtrafik passerar många skolbarn, främst från Storstrandsområdet, över den vältrafikerade passagen över Älvvägen.
Kjell Johansson, projektledare vid Trafikverket, berättar att man gjort en återskapande funktion.
– Fartguppet har funnits där i 20 år, men det har successivt blivit nedtryckt och tappat funktionen eftersom det kör mycket tung trafik efter sträckan. Det har till exempelvis passerat timmerbilar där i full fart, då trycks guppet ner med tiden, säger han.
Det finns både fordonsförare och gående som inte vet skillnaden mellan övergångsställe och gångpassage.
Enligt en studie som gjorts av Lunds tekniska högskola känner sig fotgängare trygga när de går över gatan på ett vanligt övergångsställe. Däremot råder stor osäkerhet vid upphöjda gångpassager där 40 procent av fotgängarna felaktigt tror att bilisten har väjningsplikt. Hälften av fordonen lämnade också företräde till fotgängarna, trots att de inte har väjningsplikt.
Enligt Kjell Johansson kör närmare 5 000 fordon per dygn efter Älvvägen, av dessa är en ansenlig del tung trafik. Därför skulle ett övergångsställe egentligen vara att föredra. Men enligt Trafikverkets regler för vägar och gators utformning, VGU, får det inte vara ett övergångsställe på den aktuella platsen vid järnvägsövergången.
– Det skulle vara tekniskt omöjligt att göra ett övergångsställe där och det har att göra med hur anslutningen till järnvägen ser ut. Man skulle i så fall behöva säkra järnvägen också, vilket skulle kräva en tunnel eller att övergången stängs. En passage lägger istället ansvaret på de gående.
Han hoppas dock att bilister ska bli bättre på att följa hastighetsbegränsningen för att undvika olyckor.
– Det är 50 efter sträckan och varningsskyltar för gupp, det innebär att man inte ska köra mer än 20 över guppet, då hinner man se gångtrafikanter. Men i dag körs det ofta fort där, jag har blivit omkörd av bil med släpvagn, säger Kjell Johansson och fortsätter:
– Tanken när man byggde om gamla E4 var väl också att tung trafik skulle köra där – inte efter Älvvägen.