Han delar Bo Wibergs positivism kring elevökandet, men påpekar också att ingen uppgörelse är klar och att skolan fortsätter backa.
– Det hjälper till lite, men Grans backar 11–13 miljoner per år och 20 mer elever ger kanske ett plus på 3-4 miljoner, så det är fortfarande förlust, säger han.
För att få en ekonomi i balans krävs förändringar
– Vi förutsätter att vi kommer överens med landstinget. Det kommer säkert krävas en hel del åtgärder, men vi kan inte fortsätta driva verksamheten med underskott. Vi räknar med minst tre år innan vi har hittat en ekonomisk balans.
Ett alternativ är att dela på lärartjänster mellan Grans och Strömbacka, eller eventuellt ta bort vissa tjänster och verksamheter. Det är även viktigt att minska på fastighetskostnaderna.
Roslund har tidigare sagt till PT att utbildningen inte behöver ske på Grans, utan teorin kan utföras på Strömbacka och de praktiska behoven köpas in.
I Kalix har ortens kommun redan kommit överens med landstinget om att ta över huvudmannaskapet på Kalix Naturbruksgymnasium. Övergången kommer att ske den 1 augusti i år.