Rektorn: "Vi hade ingen anledning att misstro"

Myrans förskola gick ut med information om några fall av mässling utan att kontakta smittskyddet. "Vi agerade på informationen vi hade igår och vi hade ingen anledning att misstro den informationen", säger rektorn Linn Dahlbäck.

Myrans förskola i Öjebyn har inga fall av mässling. Måndagens information från skolan var ett missförstånd och under tisdagsmorgonen gick ny information ut till vårdnadshavare. (Arkivbild)

Myrans förskola i Öjebyn har inga fall av mässling. Måndagens information från skolan var ett missförstånd och under tisdagsmorgonen gick ny information ut till vårdnadshavare. (Arkivbild)

Foto: Gunnel Ekman

Öjebyn2022-08-23 11:08

Informationen till vårdnadshavare om att några fall av mässling konstaterats bland barnen spred stor oro bland föräldrar under måndagen. Redan på tisdagsmorgonen kom dock lugnande besked då rapporterna om mässlingsutbrottet visade sig vara falska.

– Jag kan tyvärr inte kommentera mer. Vi agerade på informationen vi hade igår och vi hade ingen anledning att misstro den informationen, men nu har det kommit fram ny information, säger Linn Dahlbäck, rektor för Öjebyns förskolor.

Kontaktar ni inte smittskyddet vid så allvarliga virus?

– Ja, det ska vi absolut göra. Under de här två åren med covid har det varit lite mycket, men vi ska absolut kontakta dem. Sedan litar vi på vad vårdnadshavare säger.

undefined
Om det inte var mässling så var det något annat, konstaterar förskolechefen Elisabeth Fjällström. "Det var bra att det inte var mässling. Jag blev lite förvånad eftersom de flesta barn är vaccinerade", säger hon. (Arkivbild)

Elisabeth Fjällström, förskolechef i Piteå kommun, säger att förskolorna måste kunna lita på föräldrarna.

– Vi kan inte spåra den information vi får av dem, vi kan inte gå till Regionen och fråga om det. Utifrån den information vi får från föräldrar går vi sedan ut till andra vårdnadshavare så att de blir uppmärksamma. Ibland går det magsjuka eller hårlöss.

Är det inte skillnad på löss och mässling?

– Jag har inte fått någon information från smittskyddet om det här. Vem är det som har fått informationen?

Smittskyddsläkaren har mejlat Piteå-Tidningen.

– Jaha. Om det då var fel information som vi har fått från föräldrar så är det ju bra att Regionen kan dementera det, då vet vi ju det. Jag har inte pratat med dem och inte med rektorn heller.

Kontaktar ni inte smittskyddet vid ett allvarligare virus innan ni går ut med information?

– Nej, inte utifrån sjukdomar. Det var ungefär på samma sätt när vi hade covid. Fick vi konstaterat från någon förälder så gick vi ut och informerade på den avdelningen. Om det är något allvarligt så hör smittskyddsenheten av sig till oss utifrån smittspårning.

Att informationen gick ut till vårdnadshavare under måndagen skedde däremot rutinmässigt.

– Det kanske var fel information, men enligt de rutiner som finns så informerar vi föräldrar så fort som möjligt. Det är fort att föräldrar ifrågasätter varför de inte har fått veta något, så därför tycker vi att det är viktigt att vi är så transparenta som möjligt. Vi utgår från att föräldrar informerar rätt, sedan går vi ut med det, säger Elisabeth Fjällström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!