Under föregående vecka besökte klassen 13 skolor på fem dagar. Syftet var att visa upp sig och locka fler att söka den yrkesförberedande dansutbildningen.
Skolturnén genomfördes med de nyaste eleverna som bara dansat tio veckor. Man visade klassisk balett, modern dans och akrobatik. BARN var på plats när man besökte Kullenskolan i Öjebyn.
– Såhär kan det se ut på en balettlektion, berättar läraren Katarina Wennberg och får förvånade frågor till svar. ”Dansar de på skoltid”, undrar ett barn i publiken förvånat.
Eleverna som är en del av Svenska Balettskolan dansar lite mer än 12 timmar på skoltid och har alltså längre skoldagar än sina jämnåriga kompisar.
En äldre elev dansar balett iförd tåskor, tjejerna dansar i trikåer och ryska folkdräkter. Men var är alla pojkar?
Under hösten har alla elever i årskurs tre fått ett brev hem om att man kan söka till Svenska balettskolan, samt information om kvällens öppet hus.
– Vi vill nå ut med att utbildningen är för alla!
Det spelar alltså ingen roll hur mycket eller lite man dansat innan man söker.
– Att bli antagen handlar om fysiska förutsättningar, rums- och kroppsuppfattning, berättar Katarina Wennberg och håller med om att det florera många förutfattade meningar vad utbildningen egentligen är.
– Vi vill gärna att även killar söker.
Thea Johansson, Ingrid Blom och Lina Lindström Sandström går alla i årskurs tre på Kullenskolan.
– Jag har hållit på och dansat hur länge som helst, säger Lina och får medhåll av en skrattande Thea som fyller i att hon ”typ dansat sen hon föddes”.
Att man ska ansöka och gå på uttagning tycker de bara känns roligt och lite pirrigt.
– Under föreställningen viskade jag till Thea: Det kanske är vi som står där nästa gång, berättar Lina.
Alla tjejerna kanske ska gå på öppet hus. Några av frågorna som dök upp var: hur långe skoldagar som tjejerna som dansade hade och vad som var roligast med att dansa.
Nyfikenheten finns, sen återstår det om den räcker för att ta setget att söka in.