Flyktingvågen kräver fortbildning

Fler nyanlända elever ställer andra krav på undervisningen. Föreläsaren Tiia Ojala besökte Solanderskolan för att inspirera 60 lärare i nya arbetsmetoder.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2016-01-20 19:38

Videon är inte längre tillgänglig

Piteå kommun har fått ett stort antal nyanlända barn och ungdomar på senare tid. Samtidigt har skolan en relativt liten erfarenhet med att integrera många elever med annat modersmål i undervisningen.

– Vissa delar av kommunen och vissa delar av Norrbotten har inte stött på det här förut. Vi är lite ovana och därför det är viktigt för oss att öka vår kompetens gällande elever med annat modersmål, säger Erica Lövgren, lärare i Piteå kommun och sammankallande i ett nätverk av språk-, läs- och skrivutvecklare i Norrbotten.

Hur stort är behovet av fortbildning?

– Det är en stor brist på välutbildade lärare i svenska som andraspråk. Det är ganska många av oss som har behörighet i svenska som andraspråk men det har vi fått ungefär som mamma fick motorcykelkörkort då hon tog bilkörkort. Vi är inte utbildade ordentligt, säger hon.

Nätverket sökte och fick pengar för att boka en framstående lärare från Stockholm till en länsomfattande föreläsningsturné. Tiia Ojala har en lång erfarenhet av att undervisa nyanlända och är nu tjänstledig för att föreläsa och författa läromedel.

– Vi vill alla ha en bra integration när flyktingvågen har kommit till Sverige. Vi vill att de här eleverna ska lyckas och därför är det väldigt viktigt att vi utbildar lärare inom det här området, säger Tiia Ojala.

Ett 60-tal lärare från Piteå kommun lyssnade på hennes två timmar långa föreläsning på Solanderskolan i onsdags. Förutom inspiration om olika arbetsformer gav Tiia Ojala tips om viktig facklitteratur.

– Man måste utgå från elevernas förkunskaper för att kunna anpassa sin undervisning utifrån elevernas behov. Sedan är det viktigt att använda alla möjliga hjälpmedel för att budskapet i undervisningen ska nå fram till eleverna, säger hon.

Petra Holmquist, lärare på språkslussen i Öjebyn, tyckte föreläsningen var intressant och högaktuell.

– Eftersom det kommer så många nyanlända nu. Det är inte bara vi i språkslussen som behöver det här. Det är väldigt viktigt för alla lärare som möter de här eleverna när de slussas ut från oss, säger hon.

Nu hoppas hon att Piteå kommun satsar på mer fortbildning för att öka kompetensen.

– Det finns en osäkerhet hos lärarna ute i skolan hur de ska ta hand om nyanlända elever och det förstår jag, säger Petra Holmquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om