Flyktingbarnens nya hem står färdigt

Ett boende för ensamkommande barn som kommer till Sverige för att söka asyl har ställts iordning i Öjebyn. I går, torsdag, var det öppet hus för allmänheten på boendet, som väntar sina första gäster den 15 december.

I varje rum i grupphemmet finns ett mjukisdjur som välkomnar flyktingbarnen.

I varje rum i grupphemmet finns ett mjukisdjur som välkomnar flyktingbarnen.

Foto: Jessica Larsson

ÖJEBYN2008-11-28 06:00
Grupphemmet är inrymt i en röd parvilla som ligger granne med Alfa behandlingshem (byggnaden har tidigare tjänstgjort som utslussninghus för dem som genomgått behandling på Alfa, och nu senast har huset använts som internatboende för elever på Gran).
Boendet har plats för tolv ungdomar i åldern 16-17 år. Förutom de tolv enkelrummen finns gemenskapslokaler och ett kök där de boende ska få laga sin mat tillsammans med personalen.
Vuxenstöd
Boendet ska erbjuda vuxenstöd dygnet runt i en trygg och hemlik miljö. Målet med verksamheten är att ge ungdomarna en trygg, meningsfull och lärorik tid oavsett asylutredningens resultat.
Meningen är att ungdomarna ska gå i skolan i stan på dagtid. Inledningsvis kommer de att läsa SFI (svenska för invandrare) på komvux i Piteå för att så snart som möjligt slussas över till gymnasieskolan.
De ungdomar som beviljas uppehållstillstånd och som blir kvar i kommunen får räknas in i kvoten för kommunens flyktingmottagande. Sedan tidigare har kommunen tagit på sig att ta emot totalt 150 vuxna asylsökande under en treårsperiod och hittills har 80-90 personer kommit. Dessa är utspridda runt om i kommunen, de bor i lägnheter i Bergsviken, Pitholm, Klubbgärdet, Djupviken, Öjebyn och Norrfjärden.
Ensamma barn
Men eftersom allt fler ensamma barn kommer till Sverige för att söka asyl har Piteå kommuns förvaltning för arbetsmarknad och vuxenutbildning tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot även denna kategori av asylsökande.
De första ungdomarna väntas alltså till Piteå i mitten av december. De väntas komma i omgångar med 2-3 personer per gång och de kommer med flyg, närmast från Stockholm, Göteborg och Malmö.
Ungefär 75 procent av de ensamkommande barnen brukar vara pojkar och oftast kommer de från Irak, Afghanistan eller Somalia.
De ensamkommande barnen kan få stanna tills de är 21 år, men vanligen börjar man diskutera andra boendeformer när de fyllt 18 år.
Personalen består av åtta boendestödjare, hälften kvinnor och hälften män. Boendechef är Anna-Maria Nilsson, som varit med och startat upp två liknande grupphem i Överkalix.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om