Svanar flög in i kommunens högspänningsledning

Per Christoffersson och hans fru Ulla Christoffersson upptäckte i förra veckan flera döda svanar på en åker i Öjebyn. "De ser inte högspänningsledningen", säger Per Christoffersson som tycker att Pite energi måste göra något åt saken.

Per Christoffersson har hittat fem döda svanar vid högspänningsledningen i Öjebyn. "Det är på våren när de kommer och ska landa på åkermarken för att äta som de inte ser ledningen", säger han.

Per Christoffersson har hittat fem döda svanar vid högspänningsledningen i Öjebyn. "Det är på våren när de kommer och ska landa på åkermarken för att äta som de inte ser ledningen", säger han.

Foto: Maria Johansson

Öjebyn2023-05-15 19:30

Paret brukar hjälpa en bonde i Kopparnäs att plocka skräp på hans åkrar vid gamla E4 efter Älvsbyrondellen mot Bredviksberget. Ifjol upptäckte de två döda svanar och trodde att det var en engångshändelse.

– Det här är ett av de första ställena som det blir barmark på. Svanar som anländer tidigt på våren är ute efter spillsäden på åkern. De kommer inseglande från flera hundra meters höjd och högspänningsledningen står helt öppet och är omarkerad. Jag tror inte att fåglarna hinner reagera när de seglar in, säger han.

I fjol under skräpplocket upptäckte han och hans fru två döda svanar. Under torsdagen och fredagen hittade de tre svanar som var döda.

– Det viktigt att få bort dem för om de ligger kvar och fågelbenen kommer in i bondens slaghack och korna och kalvarna får i sig det via fodret – då dör de. Benen är ihåliga och blir som sylvassa glasbitar i fodret när de krossas, säger han.

Området där ledningen står är cirka 500 meter långt och löper på båda sidor om Bonäsvägen. Det är en av de skräpigaste sträckorna i kommunen då avfall ramlar av släpvagnar på väg till återvinningsstationen. 

Det som är kvar av svankadavren ligger inte långt från högspänningsledningarna. Per Christoffersson tycker att Pite energi ska sätta upp någonting så att fåglarna ser ledningarna.

– Det vore bra med några flottörer på ledningarna eller att man gräver ner ledningen i marken, säger Per Christoffersson.

Stefan Tengman, arbetsledare på driftsenheten på Pite energi, berättar att de brukar göra åtgärder så fort de får kännedom om att fåglar flugit in i ledningar och dött.  De vill att allmänheten ska rapportera in när så har skett.

– Då kan vi sätta upp markeringar för att förebygga att fler olyckor sker. En svan är så pass stor att den kan orsaka kortslutning i luftledningen, på så sätt kan vi märka att något har hänt i våra system. Vi har inte fått någon indikation att det har hänt något i Öjebyn. 

Stefan Tengman menar att det kan leda till strömavbrott och givetvis påverka fågellivet. 

– Vi har 90 mil luftburna högspänningsledningar i kommunen att ta hand om. Vi har satt upp fågelavvisare i bland annat Lillpite, Hötjärn och nu senast på Hyndgrundet i Norrfjärden. Avvisarna snurrar i vinden och då blir ledningen synlig för fåglarna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!