I mars 2017 stängdes en avdelning på länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn, i folkmun kallad rättpsyk.
Efter stängningen finns 44 vårdplatser kvar, men två år efter nedläggningen har Region Norrbotten nu beslutat att öppna avdelningen på nytt.
– Generellt i hela rättspsyk-Sverige är det ont om platser och det finns behov som man kanske inte såg då. Vårt primära uppdrag är att bereda plats åt Norrbottningar som är dömda till vård. Men beroende på vilken storlek man har på kliniken och hur trycket ser ut för stunden har vi mycket samarbete med övriga Sverige, säger verksamhetschefen Pernilla Nordkvist.
Så snart som möjligt ska en risk- och konsekvensanalys göras och de utökade vårdplatserna innebär nyanställningar trots att Region Norrbotten har anställningsstopp.
– Vi får skicka in dispensansökningar på grund av anställningsstoppet. Det handlar om 10–12 personer som vi kommer behöva anställa. Redan i dag är vi mellan 135 och 140 anställda då vi är en ganska stor verksamhet även fast inte folk vet om det.
Region Norrbotten dras med ekonomiska bekymmer och de närmsta åren ska man spara 700 miljoner kronor.
Piteå närsjukvårdsområde ligger i dag tio miljoner kronor sämre till än vad prognosen förutspått.
Läget beror bland annat på ökade kostnader för inhyrd personal, läkemedelskostnader samt bemanningssituationen.
Det som räddar upp resultatet något är att närsjukvården säljer vård till andra regioner, bland annat från rättspsykiatrin.
Pernilla Nordkvist menar att de utökade vårdplatserna både handlar om ett större vårdbehov och en ekonomisk vinning.
– I Öjebyn är vi ensamma i Norrbotten att bedriva rättspsykiatrisk vård, vilket innebär att vi blir specialiserade och vi har ett stort behov att vara en stor klinik. Sedan är det en stor skillnad på den rättspsykiatriska patienten då deras behov ser väldigt olika ut, säger hon och fortsätter:
– Sedan har vi det här med efterfrågan, och det är ingen aspekt som vi hymlar med på något sätt. Det finns ett stort intresse att köpa platser och från Stockholmsregionen har vi en stående förfrågan.
Nästa år finns ett krav på att närsjukvården ska ha en budget i balans.
Förutom att utöka antal vårdplatser inom den rättspsykiatriska vården kommer närsjukvården i Piteå kräva ett ökat samarbete mellan hälsocentralerna.
Det för att undvika nedläggning av ytterligare hälsocentraler.