– Vi har märkt av behovet, så det känns väldigt roligt att kunna få hjälpa fler elever och deras föräldrar. Att fler elever får möjlighet att komma hit, säger Nina Lindström, lärare på AST-klasserna.
AST står för autismspektrumtillstånd. AST-klasserna är en kommunövergripande särskild undervisningsgrupp som tar emot elever från hela Piteå kommun. I dag har man plats för 10-12 elever i årskurs 7 till 9.
– Gemensamt för eleverna är att de har svårt med sociala möten. Att förstå andra människor och få andra människor att förstå deras speciella beteende. Det kan leda till konflikter, säger Nina Lindström.
Med hjälp av statsbidrag från likvärdig skola på 1,65 miljoner utökas platserna på AST-klasserna till 16 till hösten, man välkomnar då också elever redan från årskurs fyra.
– Det här är en viktig verksamhet. Sedan får vi se hur behovet ser ut till hösten, men vi kan ta emot maximalt 16 elever då istället för som i dag maximalt 12, säger Mathias Lindmark, verksamhetschef för AST-klasserna och rektor på Solanderskolan.
Rektorerna ansöker om en plats för sina elever på AST-klasserna. Varje rektor finansierar också "sin egen elev" i den särskilda undervisningsgruppen. Med hjälp av statsbidraget blir den summa som varje rektor betalar lägre.
Mathias Lindmark menar att lokalfrågan blir en utmaning som måste lösas. Redan nu har man börjat ta emot elever från årskurs fem. Till hösten är det klart med en elev från årskurs fyra.
– Det är oftast på mellanstadiet då eleverna själva märker att de är annorlunda, att något inte stämmer. Så det är bra att de får hjälp tidigare, innan problemen hinner bli för stora, säger Nina Lindström.
Eleverna håller till i två mindre klassrum där varje elev har sin egen hemplats som är inramad med mörkblå skärmar. Här erbjuds en lung och strukturerad undervisningsmiljö. Allt är individanpassad utifrån elevernas specifika behov. Totalt fyra lärare jobbar nära eleverna och man äter lunch i en egen liten matsal.
Eleverna som kommer hit har många gånger misslyckats i den vanliga skolan, det är inte ovanligt att de är hemmasittare. Men efter att ha gått de tre åren i AST-klasserna klarar många målen i nian.
– Det är det bästa med det här jobbet. Att få se när knopparna slår ut och eleverna lyckas, säger Nina Lindström.