Fler dömda ger ökat tryck på rättspsykiatrin

På Länsgemensam psykiatri i Öjebyn är samtliga slutenvårdsplatser upptagna. "Vi vill utöka verksamheten med nio platser, men det är ett politiskt beslut", säger verksamhetschefen Pernilla Nordkvist.

Platsbrist och överbeläggningar inom rättspsykiatrin är vardag runt om i Sverige. Den länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn märker av problemet på olika sätt.

Platsbrist och överbeläggningar inom rättspsykiatrin är vardag runt om i Sverige. Den länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn märker av problemet på olika sätt.

Foto: Mari Gustafsson

Öjebyn2020-03-09 20:00

Den länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn märker av det nationella problemet med platsbrist och överbeläggningar inom rättspsykiatrin.

– Det är en fråga som är ständigt aktuell och när jag pratar med kollegor runt om i Sverige vittnar de om att det är jättesvårt med platser. Hos oss är samtliga 44 slutenvårdsplatser upptagna, men jag känner ingen panik även om det är en komplex och svår fråga, säger Pernilla Nordkvist. 

I Öjebyn märker man att det på senare tid blivit svårare att köpa rättspsykiatriska vårdplatser från andra regioner.

– Vi har ett samarbete med andra anstalter och brukar kunna hjälpa varandra. För oss kan det vara aktuellt när vi behöver köpa vårdplats på annan ort på grund av en hotbild mot en enskild patient, säger Pernilla Nordkvist.

Men om det har blivit svårare att köpa vårdplatser i andra delar av landet så ökar också förfrågningarna från andra regioner om att köpa vårdplatser i Öjebyn.

– I perioder får vi förfrågningar varje vecka, säger Pernilla Nordkvist.

Anledningen till det ökade trycket på vårdplatser beror på att antalet personer som genomgick en rättspsykiatrisk undersökning förra året var det högsta på 15 år. På fem år har antalet utredningar ökat med 30 procent. 

En växande andel av de undersökta bedöms lida av en allvarlig psykisk störning. På tio år har andelen ökat från 45 till 59 procent och det ökar i förlängningen trycket på både rättspsykiatrin och allmänpsykiatrin.

– Vi ser en ökande grupp dömda norrbottningar. Ju fler som döms desto fler finns det behov att utreda. Även om alla inte kommer till oss bidrar det till ett ökat tryck, säger Pernilla Nordkvist.

Hon anser att situationen är en utmaning eftersom rättspsykiatrisk vård ofta bedrivs under flera år, vilket gör att det är svårt att överblicka platssituationen och vårdbehovet. 

För några år sedan stängde den länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn nio vårdplatser. Nu finns det en förhoppning om att kunna öppna upp platserna igen.

– Vi har en långtgående planering kring det och väntar på klartecken på att få utöka, men det är en politisk fråga och dessutom råder anställningsstopp inom Region Norrbotten. Om och när det kommer att bli går fortfarande inte att säga, säger Pernilla Nordkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!