– Laxarna har svamp runt huvudet och stjärtfenorna har nästan ruttnat bort. De här problemen har dykt upp på senare år, säger fiskaren som vill vara anonym.
Men det är inte bara sjuka laxar som fastnat i näten. Förekomsten av svampangripna sikar tycks vara stor.
– Jag har fått över tio sjuka sikar. Det är mer än hälften. En jag känner fick en gädda som var helt täckt med svamp.
Den största av de fem laxarna vägde 15 kilo, men att äta dem är det inte tal om.
– Nej, det är för äckligt. En frisk lax hade ju enkelt slitit hål i nätet, men dom här är så svaga. Friska laxar är väl ute i Atlanten vid det här laget.
Är det tillåtet att lägga nät under isen i älven?
– Det här är inte älven, det är ju fjärden. Längre upp är det förbjudet. Jag har lagt nät här i 55 år och det har aldrig varit några problem, säger mannen.
Så, hur är det med nätfiske i Svensbyfjärden?
– Det här är ett bekymmer. Vi vet att nätfiskarna ofta är ute efter havsöring. Det finns regler om lugnvatten i älven. Om fjärden är längre än tre kilometer och näten inte är placerade närmare än 300 meter från in- eller utlopp så kan det vara okej, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.
– I det här fallet kanske det är så. Samtidigt får inte nätmaskorna vara större än tio centimeter.
När det gäller svampangreppet är Dan Blomkvist inte lika bekymrad.
– Nej, den här tiden på året är det väntat, men det krävs att fisken har något sår. Det får laxen ofta under leken och stjärtfenorna skadas när de gräver i botten där rommen ska läggas.
Den här fiskaren säger att problemen dykt upp på senare år?
– Det är mer lax nu. Det här är lax som ska utvandra, men en stor andel av dem kommer att dö efter leken. Det finns nog tonvis med död lax under älvarnas isar, säger Blomkvist.
I näten fanns också många svampangripna sikar?
– Det är samma sorts svamp och i höst har vi hört rapporter om ovanligt många drabbade sikar. Det räcker om fisken fått små hudskador, men det här varierar över tid.
– Många tror att svampen är vanligast när vattnet är som varmast, men så är det inte. En vattentemperatur på 8-12 grader är mest gynnsam för svampen, säger Dan Blomkvist.
Bör den här fisken skickas in till SVA (statens veterinärmedicinska anstalt)?
– Kanske, men problemet är att den varit fryst. Det är svårare att hitta eventuella sjukdomar då, säger Dan Blomkvist.